26 Temmuz 2018 Perşembe

AHUL EYSARÇAÇA kara lahana yemeği

AHUL EYSARÇAÇA (SAKARYA - ABHAZ KÜLTÜRÜ) 

https://www.sakarya54.net 

Kara Lahana 1 Kilogram 
Kuru soğan 2 Orta Boy 
Sıvı yağ 2 Yemek Kaşığı 
Acıka 1 Yemek Kaşığı 
Sıcak Su 4 Su Bardağı 
Mısır unu 1 Yemek Kaşığı 
Taze ahusha 1/2 Demet 
Tuz Yeteri kadar 

Karalahana haşlanır, suyunun çıkması için biraz sıkılır, ince ince doğranır. İnce doğranmış soğan yağla kavrulur, acıka eklenir. Bu karışım lahanaya konur ve üzerine iki bardak sıcak su eklenir, ateşe konur. Başka bir kapta 1/2 bardak suylamısır unu karıştırılır. Kaynamaya başladığında hazırlanan mısır unu lahananın üzerine dökülür, tuz ilave edilir. Taze ahusha ince kıyılır ve üzerine konur. 

Not: Ahusha; reyhana benzeyen kurutulmuş tohumlardan yapılan bir baharattır. Abaza mutfağının vazgeçilmez bir parçasıdır. 



AHULÇAPA / Karalahana Sızbalı
......

İçindekilerKara lahana: 1 Kg 
Turşu suyu: 4 SB 
Ceviz içi: 1 SB 
Sarımsak: 3 diş 
Mısır pastası: 1 dilim 
Acıka: 1/2 TK

.

Yapılışı1- Kara lahana yıkanır, haşlanır, turşu suyuna konur, bir gece bekletilir, (fazla ekşi olmaması lazım) sıkılır, ince doğranır. 
2- Ceviz ve sarımsak makinadan geçirilir.
3- İpek elekten geçirilmiş mısır unu ile pasta yapılır.
4- Ceviz içi miktarına eşit pasta cevize konur ve karıştırılır. Pastanın sıcak olması gerekir. Acıka eklenir.
5- Bu karışıma bir bardak kadar turşu suyu ilave edilir. Lahananın üzerine karıştırılarak konur.

.

Not :
* Aynı ceviz işlemi turşu suyu yerine tavuk suyu konularak da yapılır. Kevgirden geçirilir. Parça kemikli etin üzerine dökülür. Göğüs Thamete`ye butlar orta yaştakilere verilir. Eskiden göğüsün üstüne kanatta konurmuş.
* Parçalanmış sızballı tavuk sofraya getirilir, sofradaki Thamete kanadı ikiye ayrılır, daha sonra genç biris tavuğu kemiklerinden ayırır ve misafirlere verir. ( Çok eski bir Çerkes geleneği)
Kaynak: -



AHUL EYSARÇAÇA / Kara Lahana                                                


İçindekiler
Kara Lahana: 1 Kg
Kuru soğan: 2 OB
Sıvı yağ: 2 YK
Acıka: 1 YK
Sıcak Su: 4 SB
Mısır unu: 1 YK
Taze ahusha: 1/2 demet
Tuz: Yeteri kadar
.
Yapılışı
1- Kara lahana haşlanır, suyunun çıkması için biraz sıkılır, ince ince doğranır.
2- İnce doğranmış soğan yağla kavrulur, acıka eklenir.
3- Bu karışım lahanaya konur ve üzerine iki bardak sıcak su eklenir, ateşe konur.
4- Başka bir kapta 1/2 bardak suyla mısır unu karıştırılır.
5- Kaynamaya başladığında hazırlanan mısır unu lahanın üzerine dökülür, tuz ilave edilir.
6- Taze ahusha ince kıyılır ve üzerine konur.
.
Kaynak: Cengiz KOBAŞ / ABAZA

AAA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder