26 Temmuz 2018 Perşembe

ACUKA ABAZA TUZU

 ACIKA                                                                                           


İçindekiler

Ahusha: 1 YK
Etli acı biber: 1 Kg
Asıpra: 1 YK
Arahana: 1 YK
Sarımsak: 2 baş
Tuz: Yeteri kadar
.

Yapılışı

1- Biber kıyma makinasından geçirilir, tüm baharatlar içerisine konur, hepsi tekrar makinadan geçirilir. Ve yemekler kullanılır. .
.
Not : Çerkes yemeklerinde lezzeti veren en önemli şey acıkadır. Eskiden kıyma makinası yerine taşta ezilerek yapılırdı. Bu daha lezzetli olurdu. Alt taban taşa Ahaka; elde tutulan taşa da Apıhnıga denir.
Ahusha : Kişniş
Asıpra: Bir baharat türü
Arahana : Reyhan.
.

Kaynak: Cengiz KOBAŞ / ABHAZ


cevizi nerde bu acukanın??


Abaza Tuzu Nasıl Yapılır?

Mutfakta vakit geçirmeyi, sadece yemek yapmayı değil, farklı çeşnilerle değişik tatlar elde etmeyi amaçlayan yemek severler için bugün değişik bir çeşni tarifi vereceğiz. Yemeklerde hem tuz hem de baharat olarak kullanılabilen bu çeşni türümüzün adı: ABAZA TUZU. İşte en güzel püf noktaları ile Abaza Tuzu yapımı

Abaza Tuzu Yapmak İçin İhtiyacımız Olan Malzemeler

Sebzeler
  • 2 kilo paprika (salçalık kırmızı biber)
  • 5 baş sarımsak
Baharatlar
  • 2 kilo sofra tuzu
  • 50 gr. Kişniş
  • 25 gr. Reyhan
  • 1 paket poy
    Not: acıbra denilen ot (çıbrıka) da konulur.
Mutfak Gereçleri
  • 5 litrelik tencere
  • Kesmek için bıçak
  • Kesme tahtası
  • Biber kıymak için robot
  • Büyük bir karıştırma kâsesi

Abaza Tuzu Yapımı 

Abaza tuzu yapımı için ilk olarak biberler yıkanır. Tohumları ayıklanır. Tencerenin içine çok az miktarda su konularak haşlanır. Kabukları ayrılana kadar pişirmeye devam edilir. Pişmiş biberlerin kabukları soyulur. Robotta parçalanır. Püre kıvamına getirene kadar bu parçalama işlemine devam edilir. Hem tuz hem de baharat olarak kullanacağımız çeşni yapımının ilk aşaması böylece tamamlanır.

Acuka Tuzu Yapımı 2. Aşama

Sarımsaklar bir plastik mutfak leğenine konur. Üzerlerine kolay soyulabilmeleri için biraz su eklenir ve kabın içinde 5 dakika bekletilir. Sonrasında sarımsakların kabukları soyulur. Sarımsaklar havanın içine konur. Üzerlerine bir tatlı kaşığı tuz ilave edilir. Tuz ilave edilen sarımsaklar iyice dövülür. Hem tuz hem de baharat olarak kullanabileceğimiz acuka için ikinci aşamayı da böylece tamamlamış oluyoruz.

Acuka Yapımı 3. Aşama

Abaza tuzu yapımı için daha sonra robotta kıyılan ve püre haline getirilen biberler malzemelerin karıştırılabileceği bir büyük kâse içine alınır. Aktardan çekilmiş olarak alınan kişniş tohumu, dövülmüş sarımsak, poy, reyhan robotta püre haline getirilmiş biberlerin üstüne eklenir. Bütün malzemeler bir kaşık yardımıyla iyice karıştırılır. Karıştırılmış malzemelerin içine aldığı kadar tuz konulur. Yani, bütün malzemeler tuzla birleştiğinde içinde su kalmayacak kıvama gelene kadar tuz eklenir. Hem baharat hem de tuz olarak kullanacağımız çeşni artık hazır…

VEEE MUTLU SON…

Aslına bakarsanız bu yemek severler için yemek yapımında yeni bir dönem ve yeni bir başlangıç olarak da düşünülebilir. Bütün karışımı cam bir kavanoza alarak serin bir yerde saklamamız da son aşamamızı oluşturmaktadır.
ÖNEMLİ NOT: Cam kavanoza konan acuka, yemeklerde tuz ve çeşni niyetine kullanılır. Müthiş lezzetli yemekler yapabilmek ve değişik bir çeşni elde etmek isteyen bütün yemek severler Abaza Tuzunu kolaylıkla yapabilir ve yemeklerinde kullanabilirler. Özellikle patates yemeklerinde kullanıldığında çok lezzetli tatlar ortaya çıkmaktadır.




2 yorum:

  1. Elinize sağlık çok güzel oldu devamını bekliyoruz

    YanıtlaSil
  2. Bizim buyuklerimiz haslamadan yapardi bunu 😊 kurulari taş ile olmadi buyuk havan ile eze eze yaoarlardi. O tadi yakalamak zor.. kimse kolay kolaybugrasmaz artik

    YanıtlaSil