29 Ekim 2016 Cumartesi

YEŞİL ERİK SIDZBALI (SOSU)

YEŞİL ERİK SIDZBALI (SOSU)
Malzemeler: 1kg yeşil erik 1 çorba kaşığı acı-ka, 8-10 adet kişniş, 3-4 adet nane, 2-3 diş sarımsak ve tuz
Güzelce yıkanan taze ve yeşil erikler bir tencereye alınarak üzerine soğuk su ilave edilip daha sonra 5 dakika kadar kaynatılır. Daha sonra suyu süzülen erikler elekten geçirilir. Tuz, sarımsak, acıka, ince doğranmış kişniş ve nane içine katılarak iyice karıştırılır, daha sonra kaynatılıp soğumaya bırakılmış bir bardak su da ilave edilerek tekrar karıştırılır. Bu sıdzbal iki üç gün içinde tüketilmelidir.

ERİK SIZBALI (1)
......

İçindekiler

Ekşi yeşil erik: 1/2 kg
Mısır unu: 2 YK
Taze yeşil soğan: 2-3 adet
Sarımsak: 2 diş
Taze kişniş: 1/2 demet
Tuz: Yeteri kadar 
.

Yapılışı1- Erikler bir kapta kaynatılır ve kaynama sonunda soğumaya bırakılır. Kevgirden geçirilerek çekirdek ve kabukları ayrılır.
2- Ayrı küçük bir kapta iki kaşık mısır unu suyla karıştırılır ve kaynayan suya eklenir. 5-10 dakika kaynatılır. Mısır ununun ince pütürsüz olması için ipek elekten geçirilir. Soğuduktan sonra kaynatılan eriğin suyu mısır unu bulamacıyla karıştırılır. İki karışımın da soğuk olması gerekir.
3- Bu karışıma koyu bir yoğurt eklenir.
4- Taze soğan, sarımsak, taze kişniş otu, acıka ilave edilir.
5- Pasta batırılıp yenir.

.

Not : -

Kaynak: Cihat YAĞAN / ABZAH
....................
ERİK SIZBALI (2)
......

İçindekilerYeşil erik: 1 Kg 
Mısır unu: 2 YK 

Su: 4 SB 
Taze kişniş: 1/2 demet 
Yoğurt: 2 SB 
Taze soğan: 2-3 adet 
Tuz: Yeteri kadar

.

Yapılışı1- Ekşi yeşil erik haşlanır. 
2- Mısır unu ipek elekter geçirilir, 2 YK su ve tuz ile karıştırılır, pişirilir.

3- Erik bu karışıma konur ve sıcakken kevgirden geçirilir.
4- Taze yarım demet kişniş yıkanır, doğranır, sıcak karışıma katılır.

5- Katı yoğurt karıştırılarak yenir.
6- Üstüne haşlanmış yumurta ve taze soğanla süs yapılır.
.
Not : Eriz sızbalı pasta ve söğüş et ile yenir. Yoğrut yerine kaymak da kullanılabilir.

Kaynak: Cengiz KOBAŞ / ABHAZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder