29 Ekim 2016 Cumartesi

Apısta (Abaza Pastası)

Yarım kilo mısır unu yarım litre kadar su ile yapılır
tuzsuz yapılır çerkezler bu yemeği tuzlu yaparlar

Kaynayan suya mısır unu yavaş yavaş ve karıştırıla karıştırıla dökülür
Mısır unu suyu içtikten sonra amhabısta denilen tahta karıştıcı ile altüst ede ede pişirilir

piştikten sonra bir tepsiye kapaklanır

kaşıkla ortasına bir çukur açılır
açılan çukun yan taraflarınada yine kaşıkla oyuklar yapılır

bu oyuklara abaza peyniri yerleştirilir
bir tavada tereyağ eritilip  kızdıktan sonra

abıstanın ortasındaki çukura dökülür
kaşıkla yenebilir
aslında bu yemek elle yenir
tek elle koparılan parçalar ufak top gibi yapılıp üstüne başparmak basılıp ortasına çukur açılır
bu abısta parçası Aguturşışı denilen pırpılçıka ile pişmiş acılı barbunya yemeği ile çerkez tavuğu ile yada adzırst veya sızbal denilen yemekle yenilir  
afiyet olsun
zısıbha fatma


ABISTA:

Abhazlar ekmek yerine Abısta dedikleri ince darı veya mısır unundan ve suda pişirilen bir nevi kaçamakları vardır. Esasen pasta, Abhazların ABISTA dedikleri çok ince bir nevi Dariye verilen isimdir. Buna (ATŞI) de derler. Bu darı eski zamanlarda (ALUW) denilen ilkel bir el değirmeniyle çekilerek tamamen kabukları çıkarılır ve un haline gelen öz beyaz darı suda pişirilmek suretiyle lapa haline getirilirdi. Mısırdan yapılan Abısta da eski zamanlarda aynı usulle yapılırdı. Fakat zamanla su değirmenleri ve diğer motorlu fabrikalar faaliyete geçince mısır unu rahatça ve bolca meydana gelmiş oldu.
Mısır, un yapılmak üzere değirmene verilmeden evvel fırında iyice kurutulma işlemi vardır ki, bu şekilde kavrulmuş olan undan yapılan pasta pek lezzetli olduğundan daha makbul sayılır. Pasta istenilen kıvamda yapılabilir. Pişirilen pastaya bazen tuz katmazlar. Bunun da sebebi, Abhazların sofralarında hiç eksik etmedikleri ve kendilerinin (PARPIL CIKA) dedikleri çok acı biber, kişniş, sarımsak, ceviz ve kendilerinin ARAHANE dedikleri kokulu diğer bir ot gibi maddeler ihtiva eden bu çok sert hardal, tabak içinde sofra üzerinde yada pastanın bir kenarına çalınmış olarak bulundurulduğundan, pastadan alınan her lokma bu hardala değdirilmek suretiyle kıvamlı kılınır. İşte bu usul tercih edildiği taktirde, pasta pişirilirken tuz konulmasına lüzum görülmez.


Apısta (Abaza Pastası)

Kaç Kişilik: 6-8
Hazırlama: 20dk
Pişirme: 35dk
Apısta (Abaza Pastası)

Apısta (Abaza Pastası) Tarifi İçin Malzemeler

  • 10 su bardağı su
  • 5 su bardağı mısır unu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Kaşar peynir (orjinali Çerkez peyniri ile servis yapılıyor)
Yumurtalı Pırpılçıkanın Malzemeleri
  • 5 yumurta
  • 1 çorba kaşığı pırpılçıka
  • Sıvı yağ
Pırpılçıkalı Yoğurt Tarifi
  • 1 kase yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı pırpılçıka

Apısta (Abaza Pastası) Tarifi Yapılışı

Önce mısır ununu eleyiniz.
Tencereye 10 su bardağı su koyunuz üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip suyu kaynatınız
Su kaynadıktan sonra üzerine mısır ununu yavaş yavaş ilave edip bir yandan da karıştırınız. Unu tamamını koyduktan sonra çırpma teli ile güzelce karıştırınız içerisinde hiç pütürlük kalmasın. Ocağın ateşini biraz azaltınız devamlı karıştırınız.
Pasta koyulaşınca tahta kaşığı suya ıslatıp alt üst yapıp her yerinin karışmasını sağlayınız. Bu işlemi bir müddet devam ediniz pasta güzelce pişsin.
En son ocağın ateşini iyice azaltın pastanın üzerine ıslak tahta kaşık yardımı ile düzeltin üzerinin kurumaması için 20 dakika bu şekilde pişirin.
Düz büyük bir servis tabağını alıp pastayı tencereden ters çevirip boşaltınız.
Boşaltığınız pastanın ortasını ıslak tahta kaşık ile havuz şeklinde açınız kenarlarına kaşar peynirinden (Çerkez peyniri) dilimler alıp süsleyiniz.
Kasede yumurta ve pırpılçıka koyup güzelce çırpınız
Tavaya sıvı yağ alıp ısıtınız hazırladığınız karışımı pişiriniz
Pişirdiğiniz pırpılçıkalı yumurtayı pastanın ortasına dökünüz sıcak olarak servis yapınız.
Bir kase yoğurdun içine 1 tatlı kaşığı pırprılçıka koyup güzelce çırpınız isterseniz pastanın yanın da servis yapabilirsiniz

ABISTA-ABHAZ PASTASI Abhaz mutfağı eski çağlardan bu güne taşıdığı yemek türleriyle çok zengin bir kaynağa sahiptir. Abısta, Abhazlarca milli bir yiyecek olarak kabul edilir.Eskilerde Axudz denilen çavdar benzeri bir tahıldan yapılmaktaymış. Ancak mısırın Abhazya ya gelmesi ile tamamen mısır unuyla yapılmaya başlanmış. İnce ve kaba elenmiş olarak zevke göre yapmak mümkündür. Karıştırmak için Amhabısta denilen özel bir karıştırıcı kullanılırmış. Malzemeler: 500gr. mısır unu 1/2 litre kaynamış su Yapılışı:Teflon bir tencerede su kaynatılır.Mısır unu elekten geçirilerek kaynayan suya dökülür ve hızlıca karıştırılmaya başlanır.Suyu tamamen içine çeken hamur devamlı alt-üst edilerek pişirilir.Şekillendirilerek soğuması için bir tabağa alınır. Abaza pastasına tuz konulmaz. Bir nevi ekmek yerine geçer.Özelliği Abaza veya Çerkez peynirinin dilim dilim üzerine dizilerek yenmesidir.Genelde yanında sos seklinde sızbal yapılır. Et veya tavukla servis yapılır. SIZBAL Malzemeler: 500gr.yoğurt 2 veya 3 adet yumurta 1 çorba kaşığı kadar acıka Bir demet (5-6 sap)taze kişniş İstenirse birkaç tane taze soğan Yapılışı: Yumurtalar tam pişmiş olarak haşlanır.Yoğurt bir kaseye konup içine 1 kaşık acıka ilave edilerek pürüzsüz bir şekle gelinceye kadar karıştırılır.Kişnişler yıkanıp ince ince doğranır ve sızbala katılır.Haşlanmış yumurtalar da en son kaseye oturtulur ve Abaza pastası ile birlikte servis edilir.
*-*-*
500gr. mısır unu
1/2 litre kaynamış su

Teflon bir tencerede su kaynatılır.Mısır unu elekten geçirilerek kaynayan suya dökülür ve hızlıca karıştırılmaya başlanır.Suyu tamamen içine çeken hamur devamlı alt-üst edilerek pişirilir.Şekillendirilerek soğuması için bir tabağa alınır.

Not: Abaza pastasına tuz konulmaz. Özelliği Abaza veya Çerkez peynirinin dilim dilim üzerine dizilerek yenmesidir.

*-*-*
Mısır unu 4 Su bardağı
Tuzsuz abhaz peyniri 200 Gram
Tuz Yeteri kadar
Su 5 Su bardağı

Hani ateşte kaynamakta olan suya mısır unu ilave edilerek sürekli karıştırılır. Bir saate yakın suyunu çekmesi ve çiğ kokusunun kalmamasına kadar pişirilir. Yuvarlak bir tabağa ya da tepsiye ters çevrilir. Aralarına ve üstüne abhaz peyniri batırılır. Peynirsiz olduğu zaman ip yardımı ile dörde bölünerek kesilir. Abıstanın bir özelliği de çatal kullanmadan elle yoğrularak yenmesidir. Yanında sıvı yağ da acıkayla çırpılıp pişirilmiş, yumurta ya da yoğurtla, acıka ve yoğurt karışımıyla, akudurşi, akakan sızbal v b. yemeklerle yenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder