29 Ekim 2016 Cumartesi

AÇAMUKA (Ачамақәа)

AÇAMUKA (Ачамақәа)Taze Peynirle Yapılan Abısta
Malzemeler: 3 ölçek mısır unu, 4-5 ölçek süt, 1 ölçek su, 600 gr. Oluşmamış Abaza peyniri, isteğe göre bir miktar tuz.
Su ve süt çövene dökülerek kaynatılır, daha sonra kaynamakta olan bu karışıma ince dilimlenmiş peynirlerde ilave edilerek 10-15 dakika kadar karıştırılır. Bu süre sonunda mısır unu ilavesi yapılarak iyice karıştırılıp kapağı kapatılarak 20-25 dakika daha bekletilir,en sonunda kalan bir miktar un da çövene dökülerek bir kez daha karıştırılıp 5 dakika daha bekletilir.
Açamuka da sıcak olarak yoğurt ve bal ile birlikte tüketilir

AÇAMUKA / Peynirli Pasta                                                            

İçindekiler
Mısır unu: 1 Kg.
Tuzsuz Abhaz peyniri:400 Gr.
Tuz: Yeteri kadar
Su: 8 SB
Tereyağı: 2 YK
Kaymak: 2 YK
.

Yapılışı

1- Fırınlaşmamış mısır unu ipek elekten geçirilir.
2- Tuzsuz Abhaz peyniri 24 saat sıcak bir ortamda bekletilir, suyunu bırakır. Özel olarak hazırlanan bu peynirin suyu çüvene konur, kaynatılır, tuz atılır.
3- Kaynayan suya un konur ve oldukça yumuşak bir pasta pişirilir.
4- Pasta karıştırılırken dilimlenmiş peynirler katılır ve karıştırılır, sakız gibi olur.
5- Sofraya ters çevrilir, ortası oyularak tereyağı ve kaymak konur.
.
Kaynak: Cengiz KOBAŞ / ABHAZ

AÇAMUKUA:
Abhazların Açamukua denilen nefis bir yemekleri daha vardır ki, ancak müstesna hallerde, özel olarak yapıldığı için pek tanınmamakla beraber, malzemesi, sırf Açamukua için yapılan (Aşv Eyletese) dedikleri çok taze peynir ile süt, şeker veya baldan mürekkep olduğuna göre tadına diyecek yoktur. Ancak, bu yemeği her kadın beceremez. Zira yavaş yavaş bu işi bilenler azalmaktadırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder