ABISTA (АБЫСТА)
Abısta, Abhazlarca milli bir yiyecek olarak kabul edilir.Eskilerde Axudz denilen çavdar benzeri bir tahıldan yapılmaktaydı. Ancak mısırın Abhazya ya gelmesi ile tamamen mısır unuyla yapılmaya başlandı. İnce ve kaba elenmiş olarak zevke göre yapmak mümkündür. Abısta Çöven’de yapılır ve karıştırmak için Amhabısta denilen bir karıştırıcı kullanılır.
ABAZA PASTASI (SAKARYA)
https://gelincik2.blogcu.com
Malzemeler:
500gr. mısır unu
1/2 litre kaynamış su
Yapılışı:
Teflon bir tencerede su kaynatılır.Mısır unu elekten geçirilerek kaynayan suya dökülür ve hızlıca karıştırılmaya başlanır.Suyu tamamen içine çeken hamur devamlı alt-üst edilerek pişirilir.Şekillendirilerek soğuması için bir tabağa alınır.
Püf noktaları: Abaza pastasına tuz konulmaz. Özelliği Abaza veya Çerkezpeynirinin dilim dilim üzerine dizilerek yenmesidir.
Apısta (Abaza Pastası)
Apısta (Abaza Pastası) Tarifi İçin Malzemeler
- 10 su bardağı su
- 5 su bardağı mısır unu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Kaşar peynir (orjinali Çerkez peyniri ile servis yapılıyor)
Yumurtalı Pırpılçıkanın Malzemeleri
- 5 yumurta
- 1 çorba kaşığı pırpılçıka
- Sıvı yağ
Pırpılçıkalı Yoğurt Tarifi
- 1 kase yoğurt
- 1 tatlı kaşığı pırpılçıka
Apısta (Abaza Pastası) Tarifi Yapılışı
Önce mısır ununu eleyiniz.
Tencereye 10 su bardağı su koyunuz üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip suyu kaynatınız
Su kaynadıktan sonra üzerine mısır ununu yavaş yavaş ilave edip bir yandan da karıştırınız. Unu tamamını koyduktan sonra çırpma teli ile güzelce karıştırınız içerisinde hiç pütürlük kalmasın. Ocağın ateşini biraz azaltınız devamlı karıştırınız.
Su kaynadıktan sonra üzerine mısır ununu yavaş yavaş ilave edip bir yandan da karıştırınız. Unu tamamını koyduktan sonra çırpma teli ile güzelce karıştırınız içerisinde hiç pütürlük kalmasın. Ocağın ateşini biraz azaltınız devamlı karıştırınız.
Pasta koyulaşınca tahta kaşığı suya ıslatıp alt üst yapıp her yerinin karışmasını sağlayınız. Bu işlemi bir müddet devam ediniz pasta güzelce pişsin.
En son ocağın ateşini iyice azaltın pastanın üzerine ıslak tahta kaşık yardımı ile düzeltin üzerinin kurumaması için 20 dakika bu şekilde pişirin.
Düz büyük bir servis tabağını alıp pastayı tencereden ters çevirip boşaltınız.
Boşaltığınız pastanın ortasını ıslak tahta kaşık ile havuz şeklinde açınız kenarlarına kaşar peynirinden (Çerkez peyniri) dilimler alıp süsleyiniz.
En son ocağın ateşini iyice azaltın pastanın üzerine ıslak tahta kaşık yardımı ile düzeltin üzerinin kurumaması için 20 dakika bu şekilde pişirin.
Düz büyük bir servis tabağını alıp pastayı tencereden ters çevirip boşaltınız.
Boşaltığınız pastanın ortasını ıslak tahta kaşık ile havuz şeklinde açınız kenarlarına kaşar peynirinden (Çerkez peyniri) dilimler alıp süsleyiniz.
Kasede yumurta ve pırpılçıka koyup güzelce çırpınız
Tavaya sıvı yağ alıp ısıtınız hazırladığınız karışımı pişiriniz
Pişirdiğiniz pırpılçıkalı yumurtayı pastanın ortasına dökünüz sıcak olarak servis yapınız.
Bir kase yoğurdun içine 1 tatlı kaşığı pırprılçıka koyup güzelce çırpınız isterseniz pastanın yanın da servis yapabilirsiniz
u
u
u
u
u
u
u
v
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder