29 Ekim 2016 Cumartesi

PIRPILÇIKA

Böyle olmayacak kendi tarifimizi kendimiz yazalım

Kırmızı biberler pişirilir, Kuru biber de olur, tazede
eriyecek kıvama gelinceye kadar iyice pişirilir
bu biberlere şunları ekliyoruz
iki üç baş sarmısak soyulur tuz, biber, sarmısak, azıbra denilen baharat=çıbrıka, poy denilen baharat, bunlar gelenekte taşta ezilir, alttaki  taşa ahaga denir yassı bir taştır, ezmek için de abhınaga denilen yuvarlakça elle tutulan bir taş kullanılır
siz bunu havanda yada robotta yapabilirsiniz, ancak ahaga ve abhınaga ile aynı lezzeti vermeyecektir.

bu pırpılçıka hemen hemen bütün abaza yemeklerine tuz niyetine konur, oldukça acıdır ve tuzludur,
çok azı bile kahvaltılık ekmeği tatlandırmaya yeter.
zısıbha fatma

pırpılcıka yanı acıka
 pırpılcıka 
Bu yemeklere konan bir acıka ve içerisinde çok farklı tatlar veren otlar bulunuyor. Bu otları aktarlardan temin edebilirsiniz. Eğer değişik tatları seviyorsanız mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
Bu tarif ile yaklaşık 12 kavanoz pırpılcıka elde ediliyor.Tabi siz kendinize göre tarifi azaltabililirsiniz.Fakat bizim ailede talep fazla olduğundan az bile geldi diyebilirim.
Teyzem ve annemin ellerine sağlık!
Malzemeler
  • 2 kilo Pulbiber
  • 5 salkım kuru kırmızı biber
  • Yarım kilo sarmısak
  • 4 kilo tuz ( sofra tuzunun bir kalını)
  • 250 gr. Toz veya tane kişniş ( tane kişniş olursa havanda dövülecek)
  • 300 gr. Rahana( Reyhan Otu )
  • 300 gr. Cıprısa
  • Aldığı kadar su.
Yapılışı
  • Sarmısakları ayıklayarak,havanda dövün.Kuru biberleri yıkayıp yumuşayana kadar yaklaşık 15-20 dk. haşlayın.
  • Daha sonra tüm malzemeleri büyük bir kapta bir araya getirin.Su ekleyerek iyice yumuşayana kadar karıştırın.
  • Pulbiberler ve kuru biberler iyice yumuşayıp tüm malzemeler birbirine karışıncaya kadar devam edin.Yaptığınız karışımın suyunun bol olmasında bir sakınca yoktur,zamanla suyunu çekip kuru kalmaması için kıvamı çok koyu olmamalıdır.
  • Yeteri kadar yumuşadığından hazırladığınız karışımı robotta çekin ve kavanozlara doldurun.

Çerkez ve Abaza mutfağının baştacı

Pırpılçıka (Abhaz) Tarifi

 (2 oy, puan: 5,00)
Kaç Kişilik: 12-14
Hazırlama: 4 saat üzeri
Pişirme: 25dk

Pırpılçıka (Abhaz) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg kırmızı biber
  • 1 kase sarımsak
  • Yarım su bardağı akuska (toz halinde, akuska; kurutulmuş kişniş tohumu)
  • Tuz ( kaya tuzu )

Pırpılçıka (Abhaz) Tarifi Yapılışı

Kırmızı biberleri temizleyip suda haşlayınız. Suyunu süzünüz.
Buzdolabında süzgü de bir gece bekletiniz. Suyu iyice süzülsün.
Ertesi gün bir kase sarımsağı bol tuz ile abartmadan güzelce eziniz. Tuzunu az koyarsanız.
Pırpılçıka kabuklu olmasını istemiyorsanız biberlerin kabuklarını eliniz ile temizleyiniz. Robotun içine biberi ezilmiş sarımsak ve toz akuskayı koyup güzelce karıştırınız. Kavanozlara koyup, buzdolabında saklayınız.
☺ AFİYET OLSUN ☺
Çerkez ve Abaza mutfağının baştacı
Kırmızının iştah açıcı özelliği ile afiyet olsun.

Yemediğiniz zaman, özleyeceğiniz bir tat olarak sınıflandırabiliriz acıkayı. Her damak zevkine hitap eden bir lezzettir.
Kafkaslardan göçen, Çerkez ve Abaza mutfağının vazgeçilmezlerinden olan acıka(pırpılçıka), günümüzde kendinden farklı tariflerlede anlatılmaktadır.
Herkesin kendi tarifim diyebilmek için eklediği katkılar, bazen güzel; bazen de hoş olmayan tariflerin ortaya çıkmasına neden olmakta.
Acıka, aslında iki çeşit olarak kullanılmaktadır; birtanesi, salça gibi kullanılan ve daha çok yemek yapımında tüketilendir.
Bir diğeri de kahvaltıda kullanılanıdır.
İkisinin arasında çok az fark olmasına rağmen kullanım alanlarında değişiklik yaptığınızda, kullanıldığı alan açısından uyumsuzluk yaşana biliyor.
Ana maddesi kırmızı acı biber olan acıka, rağbet gören bir gıdadır.
Yörelere göre, biberin değişim gösterdiğide bir gerçektir.
Eskiden taşta dövülerek yapılan acıka, bizde zaman zaman aynı şekilde yapılabilmektedir. Altta büyük düz bir taşa elimizde bulunan, küçük taşla birlikte arada bulunan malzemeyi ezerek elde ettiğimiz tat tartışılmaz bir lezzettedir. Bu emeğin lezzeti midir yoksa, öyle mi hissetmek isteriz bilinmez.
Ama günümüzde teknolojinin yardımı ile yaptığımız acıkalar daha kısa sürede yenmeye hazır olabilmekte.
Haşlanmış ve süzülmüş biberleri, ister kıyma makinasında, ister kesici robotta, içersine sarmısak, kalın turşuluk tuz, özellikle kişniş dediğimiz baharat, reyhan, çerkez mutfağına ait çeşitli baharatları ekleyerek elde ettiğiniz karışımı, yemeklerde salça gibi kullanabilirsiniz. Özellikle yapacağınız kuru fasulyeye ayrı bir lezzet katacaktır.
Elde ettiğiniz bu karışıma ceviz, ilave ettiğinizde kahvaltılarda ekmeğinizin üzerine sürerek kullanabilirsiniz.
Günümüzde hazır gıdaların, yapımının ve tüketiminin hızlandığını göz önüne alırsak, birçok yörede, kendine has isimler adı altında üretilen ürünler bulunmaktadır.
Çerkez tavuğu yapımında acıkanın kullanılması, ayrıcalıklı bir tat elde edilmesine neden olmabilmektedir.
Tadını bilenler ve sevenler için adı acıka olsada tadı, acılığını kapatan güzellikten bol bol yiyebilmek dileği ile.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder