29 Ekim 2016 Cumartesi

ATUBAR / ABHAZ SUCUĞU (Тубар)

Rahmetli annem yapardı
babam pek severdi
biz biraz farklı yapardık
işkembelerin içine rulo olarak doldurulurdu fakat biz bağırsağın içine koymazdık, babam onları kokoreç gibi sarar ve bağlardı, ocak içindeki demir çubuklara asardı, orada kururdu,
pişireceğimiz zaman dilim dilim keser kömür üzerinde pişirirdi, kokoreç tadı verirdi
Zısıbha Fatma

ATUBAR / ABHAZ SUCUĞU (Тубар)
Malzemeler: Koyun iç organları (kalp-ciğer-böbrek) 500gr. İç yağı, 8-10 adet sarımsak, tuz ve damak zevkine göre değişik baharatlar.
Yapılışı: İç yağı ince şekilde kıyılır ve yine ince kıyılan sarımsak ve tuz ile karıştırılır. (Bir miktar pırpılcıka da katılabilir) bu karışım daha sonra bir kaba konularak kapalı bir şekilde bir saat kadar bekletilir. Daha sonra iyice temizlenip 12 cm ebadında kare şeklinde kesilmiş işkembe parçalarına, artık kıyma haline getirilen malzemeler karıştırılarak konulur ve dürüm haline getirilir. En sonunda ise bu dürüm temizlenmiş olan bağırsakların içine konularak iki ucu bağlanıp, fındık dalından elde edilen şişlere takılarak ocağa asılır ve bütün yağı akıp gidinceye kadar burada bekletilir. Yağı çıktıktan sonra tubar olmuş kabul edilir.

CORUME JERUME                                                                         


İçindekiler

İşkembe (dana,koyun,kuzu): 1 adet
Yağlı kuşbaşı et: 2 Kg
Tuz: Yeteri kadar
Sarımsak: 1 Baş
.

Yapılışı

1- Genç bir hayvanın ( dana, koyun, kuzu ) işkembesi iyice temizlenir, yıkanır.
2- Et kuşbaşı yapılır, yağlı tarafından da konur, bolca tuzlanır ve sarımsak konur.
3- Kuşbaşı et işkembenin içine sarılır ve dökülmemesi için kendir ipi ya da ince barsak ile bağlanır.
4- Ocakta kurutulur ve kışın kesilerek (sucuk gibi) yağda kavrularak yenir ya da şişe geçirilir. Közde çevrilerek pişirilir. Akan yağlar pastaya sürülür. Sonra pastanın üzerine doğranarak yenir.
.
Kaynak: Makbule MERMER / BESNEY Hatice DAMOĞLU / ABZAH

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder