29 Ekim 2016 Cumartesi

АҚӘТЫСЫЗБАЛ (AKUTISIZBAL) ABAZA TAVUĞU


Bir kaba az bir miktar yağ konulur
Bir soğan çentilerek doğranır 
bir tavuk parçalara ayrılır ve soğanların üzerine konur üzerine bir kaşık pırpılçıka (çerkezler acuka derler) konulup karıştırılarak birlikte kavrulur
kavrulduktan sonra üzerine üstlerini iki parmak geçecek kadar su konup pişirilir
piştikten sonra etler içinden çıkarılır, 
etsuyu işimize yarayacak çünkü etleri sızbal denen sosa koyacağız, sızbalı nasıl yapacağımıza gelelimönce bir tarafta ceviz yağı çıkana kadar ezilir, çıkan ceviz yağına arşıl denir
bu işlem için geleneksel olarak yayvan bir taş altlık olarak kullanılır buna ahaga denir ezmek için kullanılan yuvarlak taşa abhınıga denir.
yoksa havanda dövülür fakat yağı tam çıkmaz 
bir yumruk büyüklüğünde yağı(arşıl) çıkmış ceviz ezmesi elde edilir
bir kaba üç kaşık kadar mısır unu konur bir o kadar da ceviz içi konur.
üzerine su ilavesi ile koyu bir bulamaç yapılır ve içinden tavuk etlerini aldığımız kaynamakta olan et suyuna ilave edilir 
ve bir taşım kaynatılır koyulaşınca ateşten alınır koyu bir sos elde edilir bu sosa sızbal denir
tavuk etleri tabaklara bölüştürülen sızbalın içine konulup servis yapılır
ceviz ezmesi yaparken sızan arşıl dediğimiz yağı üzerine gezdiririz
Afiyet olsun
Zısıbha fatma

....................
 1- ABHAZ CEVİZLİ TAVUK                                                                


İçindekiler

Piliç: 1.5 kg
Tuz: Yeteri kadar
Safran: 1/3 TK
Su: 4 SB
Et suyu: 1 SB
Ceviz içi: 1.5 Kg
Üzüm sirkesi: 2 SB
Tereyağı: 65 gr
Kuru soğan: 2 OB
Sarımsak: 2 diş
Un: 1 YK
Kişniş: 1 çimdik
Kırmızı biber: 1/2 TK
Rezene: 1/3 TK
Yumurta: 3 adet

Maydanoz: 1 demet


Yapılışı

1- Piliçler temizlenir, tütsülenir, yıkanır, tuzlanır ve kızartılır.
2- Sos İçin : Biraz su kaynatılır. 2 çorba kaşığı kaynamış suya safran konur, karıştırılır, bir kenara bırakılır.
3-Sirke kaynatılır, dövülmüş cevizlerin üstüne dökülür ve dinlenmeye bırakılır.
4- Bir tencerede tereyağı kızdırılır. İnce doğranmış soğan ve dövülmüş sarımsak katılır. Soğanların rengi dönünceye kadar kızartılır. Üstüne un serpilir. Azar azar ve karıştırılarak kaynar su, et suyu eklenir.
5- Kişniş, kırmızı biber, rezene, püre halindeki yumurta sarısı ve tuz buna katılır.
6- Bir ya da iki bardak daha sıcak su eklenir, Kaynamaya bırakılır. Ateşi söndürülür.
7- Cevizler aktarılır ve iyice karıştırılır.
8- Kızarttığımız piliçi parçalayıp tabağa koyduktan sonra üstüne bu sos yayılır ve buzdolabina bırakılır. Ertesi güne kadar bekletilir.
9- Genellikle bu yemek önceden hazırlanır ve soğuk yenir.

Not :
 Abazalar pilici tam kızartma yerine çok az miktardaki suda pişirerek yerler. Bu durumda piliç suyuna bir defne yaprağı dörde bölünmüş bir ya da iki soğan, çeşitli otlar, dövülmemiş karabiber, ve dövülmüş iki diş sarımsak katarlar. Böylece pilicin az miktardaki suyu sos yerine geçmiş olur.

Kaynak: 
Uzun Ömür Sırları, 100 yıl yaşayanlardan 100 yıl yaşatan yemekler


2- ABHAZ TAVUĞU                                                                            


İçindekiler

Tavuk: 1.5 Kg
Kuru soğan: 2 OB
Ceviz içi: 2 SB
Pasta (mamursa): 1 dilim
Acıka: 1 TK
Ayçiçek yağı: 3 YK
Sıcak su: 8 SB 

Yapılış

1- Tavuk temizlenir, yıkanır, parçalara ayrılır.
2- Soğan ince kıyılır, yağ ile kavrulur. Parçalanmış tavuklar içine atılır ve suyu çektirilir.
3- Sıcak su ilave edilerek pişirilir.
4- Cevizler dövülür ya da iki taş arasında ezilir.
5- İçine soğuk pasta ve acıka konularak yoğrulur.
6- Sıkılarak yağı çıkarılır.
7- Yağı alınmış karışım tavuk suyu ile sulandırılarak bulamaç haline getirilir.
8- Parçalanmış tavuklar bu karışıma bulanarak servis yapılır.
9- Üzerine ceviz yağı gezdirilir.
Kaynak: Sevil SAMUR

АҚӘТЫСЫЗБАЛ (AKUTISIZBAL) ABAZA TAVUĞU
Malzemeler: Tavuk kemikli, Acıka, Ceviz, Soğan
Doğranan soğan kavrulduktan sonra tavuk ilave edilerek bir müddet daha kavrulur. Daha sonra üzerini geçecek kadar su ilave edilir ve bir miktar acıka katılarak haşlanır. Ceviz iyice dövülür acıka ilave edilir ve cevizin yağı sıkılarak çıkartılır. Yağı çıkartılan ceviz süzülen tavuk suyu ile boza kıvamından bir miktar daha koyu hal alana kadar ilave ederek karıştırılır. Didiklenerek ayıklanan tavuk ilave edilir üzerine de önceden çıkartılmış olan ceviz yağı gezdirilerek servis edilir.


( ABAZA TAVUĞU ) Uzun zamandır aşama aşama tarif isteniyordu kısmet bugüneymiş biraz zor oldu hem yapıp hem resimlemek ama sonuç düşünülünce herşeye deydi :)( orjinal abhaz usulü ) MALZEMELER; 4 adet tavuk budu ( isterseniz tavuk göğsü olabilir ) 1 adet orta boy soğan 2 tatlı kaşığı acıka ( olmazsa olmazımız ) 4 bardak su 3 su bardağı ceviz 2 diş sarımsak 1 çay bardağı sıvıyağ ABISTA İÇİN; 1 su bardağı su 5 yemek kaşığı mısır unu Öncelikle tavuğumuzu pişirmemiz gerekiyor benim acelem olduğundan düdüklü kullandım düdüklüyü ocağa alarak 1 çay bardağı sıvıyağ ekleyip üzerine küp doğradığımız soğanımızı ilave ederek güzelce kavuruyoruz üzeine yıkayarak tavuğumuzu ilave edip 1 tatlı kaşığı acıkada ekleyip kavuruyoruz. En son 4 bardak sıcak su koyarak düdüklüyü kapatıp pişiyoruz ( dakika veremiyorum düdüklü ayarınıza göre değişir ) Tavuk pişerken abıstayı pişiriyoruz küçük bir tencereye suyumuzu koyup kaynayınca mısır unumuzu ilave derek karıştıra karıştıra 15dk pişiriyoruz. ve şekildeki gibi bir tabağa ters çeviriyor soğumaya bırakıyoruz.Cevizimizi robota alıp iyice çekiyoruz kına gibi olana kadar... Çevirdikçe robotun kenarlarına yapışır spatula yardımı ile aşağı doğru itin ve çevirmeye devam edin.Ceviz çekildikçe birbirine yapışmaya başlaması gerek içine sarımsak ve kalan kalan bir tatlı kaşığı acıkayıda ekleyip çekmeye devam edin sonunda hepsi bir top haline gelicektir doğrusuda bu olmalıdır. Resimlerdeki gibi aşamalara devam ediyoruz bu aşamada ceviz yağını vermeye başlıyor ve burda ara vererek cevzin yağını çıkarıcaz harcdan elinize parçalar alın ve sıkın Sonuç karşınızda yüzde yüz ceviz yağı buda tavuğumuzun lezzetini ikiye katlıyacaktır bu yağı kenara alıp işleme devam ediyoruz ve harcımıza kalan abıstanın tamamını ekleyerek robotu çalıştırıyoruz ve aşağıdaki şekli alana kadar çeviriyoruz. Harcımız hazır bunu ikiye bölüyor yarısını bir tabağa lıyoruz yarısınıda robottayken üzerine pişirip tavuklarını içinden çıkardığımız tavuk suyundan 3 kepçe ekleyip robotu çalıştırıyoruz diğer yandan servis tabağına tavukları alıp didikliyoruz robottaki boza kıvamındaki sosumuzu tavukların üzerine döküyoruz diğer harcada aynı işlemi yapıp tavukların üzerine döküp güzelce karıştırıyoruz ve çerkez tavuğumuz hazır üzerinede ceviz yağından dökerek servise hazır hale getirmiş oluyoruz... Ben akşamında sevgili eşe yer sofrası hazırladım işte huzurlarınızda :)))



ABAZA TAVUĞU (AKÇAKOCA DÜZCE) 

Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 

Tavuk 1.5 Kg 
Orta boy 2 tane kuru soğan 
2 bardak ceviz içi 
Pasta (mamursa) 1 dilim 
Abhaza tuzu 1 Tatlı Kaşığı 
3 Yemek Kaşığı ayçiçek yağı 
8 Su Bardağı sıcak su 

Soğan ince kıyılır, yağ ile kavrulur. Parçalanmış tavuklar içine atılır ve suyu çektirilir. 
Sıcak su ilave edilerek pişirilir. 
Cevizler dövülür ya da ezilir. 
İçine soğuk pasta ve acıka konularak yoğrulur. 
Yağı alınmış karışım tavuk suyu ile sulandırılarak bulamaç haline getirilir. 
Üzerine ceviz yağı gezdirilir. 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder