29 Ekim 2016 Cumartesi

ERİK SİDZBALİ(SOSU)



ERİK SİDZBALİ(SOSU)
Malzemeler: Bir kg. Olmuş erik, 5-6 diş sarımsak, bir çorba kaşığı pırpılcıka, bir tutam kişniş ve isteğe göre az miktarda tuz.
İyi olmuş eriği yıkadıktan sonra bir tencereye koyup üstünü kapatacak kadar soğuk su ilave edilir. Hafif ateşte 20 dakika kadar kaynattıktan sonra suyu süzülür ve erikler elekten geçirilerek çekirdeklerinden ayıklanır. Daha sonra bir bardak su ilave edilerek yaklaşık 50 dakika daha arada bir karıştırılarak pişirilir. Bu esnada kurutulmuş kişniş, tuz, acıka ve sarımsak ilave edilir. Asıdzbal kaynatılırken isteyenler bir miktar nane de katabilirler. Bu sızdzbal uzun süre korumak isteniyorsa sıcak durumdayken cam kavanozlara konulup ağzı sıkıca kapatılmalıdır.

Malzemeler: 
500 gr. yoğurt 
2 veya 3 adet yumurta 
1 çorba kaşığı kadar pırpılcıka* 
Bir demet (5-6 sap) taze kişniş 
İstenirse birkaç tane taze soğan 

Yapılışı: 
Yumurtalar katı kıvamda haşlanır.Yoğurt bir kaseye konup içine 1 kaşık acıka ilave edilerek pürüzsüz bir şekle gelinceye kadar karıştırılır.Kişnişler yıkanıp ince ince doğranır ve sızbala katılır.Haşlanmış yumurtalar da en son kaseye oturtulur ve Abaza pastası ile birlikte servis edilir. 

Not: pırpılcıka; Abazaların kurutulmuş kırmızı biber ile yaptıkları,salçaya benzeyen ve içinde birçok baharat, sarımsak ve tuzu barındıran bir madde.

ERİK SIZBALI 
1/2 kg erik 
4 su bardağı yoğurt 
1 demer taze soğan (robottan geçirilmiş) 
2 diş sarımsak Kişniş 
1 çay bardağı KOSKA Pekmez 
4 yumurta (haşlanmış) 
2 çorba kaşığı mısır unu 
1 çorba kaşığı acıka 

Erikler az suyla pişirilip süzgeçten geçirilir. Çıkan püre ve pekmez bir taşım kaynatılır. İçine ince kıyılmış taze soğan, sarımsak, kişniş ve mısır unu konup bir iki kez çevrilir ve ateşten alınır. Acıka konup soğutulur. Yoğurt ve küp küp doğranmış haşlanmış yumurta konur ve karıştırılır. Üzeri taze yeşillikle süslenir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder