29 Ekim 2016 Cumartesi

AGUDURŞIŞI (Baharatlı barbunya ezmesi)

barbunya fasulyesi pişirilir
pişen barbunyaya kavrulmuş soğan, çiğden de olur, pırpılçıka ilave edilir
iyice pişirilir
az salça da konursa güzel olur
iyice piştikten sonra ağaç kaşıkla ezilir
abısta ile yenir
Zısıbha Fatma


 MALZEMELER 
2 su bardağı barbunya fasulye 
6 su bardağı sıcak su 
1 orta boy kuru soğan 
2 yemek kaşığı sıvıyağ 
3 yemek kaşığı tereyağı 
1 tatlı kaşığı domates salçası 
1 tatlı kaşığı biber salçası 
Yeteri kadar tuz 
4 diş sarımsak 
1 adet kırmızı acı biber 
1 yemek kaşığı kişniş 
1/2 tatlı kaşığı karabiber 
1/2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber 

YAPILIŞI: 
Kuru barbunya fasulyesini yıkayıp, bir ge­ce suda bekletin, haşlayın ve süzün ince kıydığınız soğanı sıvıyağda kavurun içine biber ve domates salça sı koyun Bu karışımı fasulyenin içine koyun. Bu karışıma tuz, dövülmüş sarımsak ve 6 su bardağı sıcak su ilave edin. Az gelirse bir miktar daha sıcak su ilave edebilirsiniz Fasulyeleri kaynarken tahta kaşıkla ezerek püre haline getirin İçine bir adet acı biber atın. Ateşten indirileceğine yakın çekilmiş kişniş ve karabirberi atın Üzerine toz biber ilave edilmiş kızgın yağ gezdirin. Ezme fasulyeniz servise hazırdır

Not: acıbiber, sarmısak,kişniş,karabiber,kırmızı toz bibere aslında gerek yoktur, pırpılçıka dediğimiz abaza tuzu ile pişirilmesi bu yemeğin gerçek lezzetini verir.
suyunu çekene kadar yada belli bir kıvama gelene kadar kaynatılırsa pırpılçıkanın lezzeti fasulyelere geçer daha tatlı olur.
yanında muhakkak abısta olmalıdır.





AKUDIRŞIŞI (Abhaz)

Zeynep Kakınç

(Ezme Barbunya)

MALZEMELER:
3 su bardağı barbunya (500 gram)
1 adet büyük boy + 1 adet küçük boy kuru soğan
1 baş büyük boy sarımsak
1 çorba kaşığı kırmızı pulbiber
1 çorba kaşığı toz kişniş
1 çorba kaşığı ufalanmış dağ kekiği
Yarım demet taze soğan
Tuz

HAZIRLANIŞI:
Barbunya sıcak suda bir taşım haşlanır. Daha sonra süzülür ve tencereye konur. İçine kırmızı pulbiber, büyükçe doğranmış soğan, kişniş, sarımsak, dağ kekiği, arahana ve tuz da eklenerek üzerini örtecek kadar suyla birlikte pişmeye bırakılır. Suyu azalırsa sıcak su eklenir. Ayrı bir yerde küçük soğan rendelenir ve 30 gram tereyağın içinde hafif pembeleşinceye kadar karıştırılır. Bu karışım daha önce blenderde hafifçe ezilmiş barbunyanm üzerine dökülür. Servis tabağma alınır, üzeri ince kesilmiş taze soğanla süslenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder