Sızbal
Abhazya’da bayanlar erik sızbalı yapıyor. Kırmızı ve yeşil eriklerin olgunlaşmaya başlamasıyla birlikte Abhaz mutfağının vazgeçilmezi olan sızballar hazırlanmaya başlandı. Bir aile her yıl 40-50 kg. civarında sızbal yapıyor, düğünü olacak aileler ise daha fazla sızbal hazırlamak durumunda.
Sızbal tarifi: Erikler yıkanarak haşlanıyor, haşlanan erikler kevgirden geçirilerek çeklirdek ve kabuktan arındırılıyor, kalan kısım suyunu çekip pelteleşinceye kadar tekrar kaynatılıyor. Kavanozlara konularak stoklanıyor.14.34 dakikadan itibaren ARŞIL=CEVİZ YAĞI
Erik Sızbalı (Aphösa Sızbal)
Malzemeler
Yeşil Erik 1 kg
Mısır Unu 2 Yemek kaşığı
Su 4 Su bardağı
Taze Kişniş Yarım demet
Yoğurt 2 Su bardağı
Yumurta 2 Adet
Taze Soğan İsteğe göre
Tuz isteğe göre
Yeşil Erik 1 kg
Mısır Unu 2 Yemek kaşığı
Su 4 Su bardağı
Taze Kişniş Yarım demet
Yoğurt 2 Su bardağı
Yumurta 2 Adet
Taze Soğan İsteğe göre
Tuz isteğe göre
Yapılışı
1. Ekşi yeşil erik haşlanır.
2. Mısır unu ipek elekten geçirilir. 2 yemek kaşığı su ve tuz ile karıştırılır, pişirilir.
3. Erik bu karışıma konulur ve sıcakken kevgirden geçirilir.
4. Taze yarım demet kişniş yıkanır, doğranır, sıcak karışıma katılır. katı yoğurt karıştırılarak yenir.
5. Üzerine haşlanmış yumurta ve taze soğanla süs yapılır.
1. Ekşi yeşil erik haşlanır.
2. Mısır unu ipek elekten geçirilir. 2 yemek kaşığı su ve tuz ile karıştırılır, pişirilir.
3. Erik bu karışıma konulur ve sıcakken kevgirden geçirilir.
4. Taze yarım demet kişniş yıkanır, doğranır, sıcak karışıma katılır. katı yoğurt karıştırılarak yenir.
5. Üzerine haşlanmış yumurta ve taze soğanla süs yapılır.
Not: Erik sızbalı pasta ve söğüş etle yenir. Yoğurt yerine kaymak da kullanılabilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder