29 Ekim 2016 Cumartesi

HALUJ

Haluja tarifi
Haluj (haluja) [ Çerkes veya Abaza mantısı : ]
Haluja nasıl yapılır ? Ustalardan haluja tarifi (:

Malzemeler:
Yarım kg un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiğince su

İç Harcı:
1 Kase rendelenmiş sepet peyniri 
1 tatlı kaşığı cıbrıska
Haluja Yapılışı:
Plastik orta boy bir kaba yarım kg un, 1 tatlı kaşı tuz ve kulak memesi kıvamına gelene kadar alabildiğince su eklenerek yoğrulur. Yoğrulan hamur, iç harç hazırlanana kadar dinlendirilir. Ayrı bir kapta 1 kase rendelenmiş sepet peyniri ile 1 tatlı kaşığı tıbrıka karıştırılarak harmanlanır. Hamurumuz 2 adet yufka kalınlığında açılarak bardak yardımı ile yuvarlak dilimler halinde kesilir. Kesilen dilimlerin içerisine alabileceği kadar tıbrıkalı peynir konularak kapatılır. Kenarları sıkı sıkı kapatılan halujun kenar kısımlarına burgu şekli verilir (el yardımı ile). Daha önceden büyük boy herhangi bir tencereye 1,5 litre su konularak yüksek ocak ateşte kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine hazırlanmış olan halujlar atılarak 5-10 dakika pişirilir. Halujların suyu süzülerek servis tabağına alınır. Kıvamı ve görünümü mantıya benzer. Orta ocak ateşte 2 yemek kaşığı tereyağı eritilip, pişmiş olan servis tabağındaki halujların üzerinde gezdirilerek dökülür. Halujun yapılış süresi 30 dakika olup, 4-6 kişilik servis edilebilir. Rendelenmiş ceviz ile de pek leziz olur (: Bazıları patetes ile de kendi damak tadlarındaki kıvamda hazırlayabiliyorlar. Denk gelirseniz süper bir lezzettir. Denemenizi tavsiye ederiz. :)
Çerkes mantısı ya da Abaza mantısı olarak bilinen haluja nasıl yapılır ? ustalardan haluja tarifi

Haluja yaparken işinize yarayacak önemli ipuçları :
1- Hamur sert ve tuzlu olmalı.Tuzlu hamur kolay açılıyor , ayrıca haşlama suyuna tuz koymaya gerek yok.
2- Hamur fazla ince ya da çok kalın açılmamalı .
3- Hamuru nutella kapağı ile kesmek iyi bir buluş.
4- Patatesli için soğanı bol olursa lezzetli olur.
5- Kesilen yuvarlaklara fazla fazla iç konulabilir.
6- Kesilen daireleri pileli kapatmak için uğraşmaya değer, öğrendikten sonra çok kolay, üstelik eğlenceli.
7- Haşlanmaya hazır hale gelen haluj hamurlarını mutlaka ama mutlaka en az 1 saat buzdolabında bekletmeli.
8- 3 /4 'ü su ile doldurulmuş derin tencerede kaynayan suya hamurlar teker teker atılmalı ve en fazla 10 dakika pişirilmeli.Ağzını ne kadar iyi kapatırsanız kapatın, fazla pişen hamur açılıp dağılabiliyor. Ayrıca hamuru yumurtalı olmadığı için zaten kolay pişiyor.
9- Nazikçe servis tabağına alınan halujlar aceleyle soslanıp , sofrada sabırsızca bekleyen kişinin önüne konmalı.
10- Pişer pişmez yenmesi gereken bir yemek olduğunu unutmayın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder