29 Ekim 2016 Cumartesi

AHULÇAPA CEVİZLİ LAHANA

AHULÇAPA(Ahbaz) cevizli lahana

AHULÇAPA                                                                                    


İçindekiler

Kara lahana: 1 Kg
Turşu suyu: 4 SB
Ceviz içi: 1 SB
Sarımsak: 3 diş
Mısır pastası: 1 dilim
Acıka: 1/2 TK
.

Yapılışı

1- Kara lahana yıkanır, haşlanır, turşu suyuna konur, bir gece bekletilir, (fazla ekşi olmaması lazım) sıkılır, ince doğranır.
2- Ceviz ve sarımsak makinadan geçirilir.
3- İpek elekten geçirilmiş mısır unu ile pasta yapılır.
4- Ceviz içi miktarına eşit pasta cevize konur ve karıştırılır. Pastanın sıcak olması gerekir. Acıka eklenir.
5- Bu karışıma bir bardak kadar turşu suyu ilave edilir. Lahananın üzerine karıştırılarak konur.
.
Not :
* Aynı ceviz işlemi turşu suyu yerine tavuk suyu konularak da yapılır. Kevgirden geçirilir. Parça kemikli etin üzerine dökülür. Göğüs Thamete`ye butlar orta yaştakilere verilir. Eskiden göğüsün üstüne kanatta konurmuş.
* Parçalanmış sızballı tavuk sofraya getirilir, sofradaki Thamete kanadı ikiye ayrılır, daha sonra genç biris tavuğu kemiklerinden ayırır ve misafirlere verir. ( Çok eski bir Çerkes geleneği)
.
Kaynak: Adile KOBAŞ / ABHAZ

1 kg lahana (istenirse 300 gramı lahana turşusu olabilir)
2 su bardağı ceviz içi (200 gram)
1 kahve fincanı kaynamış lahana suyu
2 baş sarımsak
1 adet büyük boy kuru soğan
2 çorba kaşığı toz kişniş
2 çorba kaşığı kırmızı pulbiber
3 çorba kaşığı mayonez 1 su bardağı süzme yoğurt (200 gram)
1 demet taze soğan
Tuz

HAZIRLANIŞI:
Lahanalar sıcak suya atılır ve ağzı kapalı bir tencerede yeme kıvamında haşlanır. Haşlanan lahananın suyundan daha sonra kullanılmak üzere bir fincanı ayrılır. Lahanalar hafif U sıkılarak tencereden alınır. Biraz soğuduktan sonra bıçakla (ya da robotla) enine boyuna hafifçe iri parçalar halinde kesilir, içine önceden küp küp kesilmiş soğan eklenir. Hafif yoğrularak birbirine yedirilir ve beklemeye alınır. Diğer tarafta, ceviz içlerine dövülmüş sarımsaklar yavaş yavaş katılarak, pulbiber ve çok az tuzla iyice çekilir. Bu karışım lahanaya eklenir. Üzerine yoğurt, kişniş, mayonez ve tuz ilave edilerek karıştırılır. Servis tabağına alınan karışım ince kıyılmış taze soğanla süslenir

Cevizli Karalahana - Akıkan Yalazanı Ahulçapa - Düzce

Malzemeler;
  • 2 kg karalahana
  • 1 kg iç ceviz
  • 3 yemek kaşığı yemeklik acıka
  • 3 diş sarımsak
  • 1 adet limon
  • 1 kâse yoğurt
  • 1 dilim abısta (Mısır unundan yapılan katık)
  • 1 demet taze soğan
  • 1 demet kişniş
Hazırlanışı; 
İki kg karalahana bir tencerede haşlanır. Haşlama işleminden sonra karalahanalar ince ince  doğranır. İçine bir kilogram çekilmiş iç ceviz ve abısta karışımı acıka ilave edilir. Daha sonra bir kâse yoğurt ve limon suyu eklenerek iyice yoğrulur. Üzerine ince doğranmış taze soğan ve kişniş ilave edilerek servise hazır hale getirilir.
Hazırlanış Süresi                : 120 dakika 6-8 kişilik
Bu tarif Düzce Abhaz Kültür Derneği işbirliği ile hazırlanmıştır.

1 yorum: