29 Ekim 2016 Cumartesi

ACİNCIXUA

ACİNCIXUA
Malzemeler: 3 litre taze sıkılmış konsantre üzüm suyu, 1 kg. mısır unu, kabuğundan ayrılmış ceviz, damak tadına göre bir miktar şeker.
Üzüm suyu bir kaba konularak hafif ateşte 5-6 saat kadar kaynatılır. Eğer tadı yeterince tatlı değilse bir miktar şekerde ilave edilebilir. Daha sonra kaynamakta olan üzüm suyuna mısır unu yavaşça karıştırılarak katılır ve 7 dakika kadar bu şekilde kaynatılır.
Önceden kabuğundan çıkarılarak 40 veya 60 cm boyunda iplere tespih gibi dizilen cevizler, hazır hale getirilen ve “kalmış” adı verilen bulamaca 4-5 kez batırılıp çıkarılır. Sonrasında da güneş görüp rüzgar alacağı bir yere kuruması için asılarak 5-6 gün kadar bekletilir.
Kurumuş cincux’lar rutubetsiz ortamda uzunca bir süre korunarak yemeklerde tatlı niyetine tüketilir.
Arta kalan “kalmış” ise soğuduğunda muhallebi gibi ikram edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder