29 Ekim 2016 Cumartesi

ABAZA SALÇASI

ABAZA SALÇASI (DÜZCE) 



Etli kırmızı biber 
Sıvı yağ 
Tuz 

Biber ortadan ikiye bölünür ve çekirdekleri çıkarılır. İyice yıkadıktan sonra kurumaya bırakılır. Sonra file içine konup kaynar suda haşlanır. Haşlandıktan sonra fırında kurutulup kıyma makinesinden yada robottan geçirilir. Kabuksuz gelinceye kadar iyice ezilip fırın tepsisine konulur. Sıvı yağ ile tuz karıştırılıp krema kıvamında oluncaya kadar fırınlanır. (İyice suyunun çekmesi gerekir) Bir gün bekletildikten sonra kavanozlara konulur üzerine yağ gezdirilip kapağı sıkıca kapatılır. 

Not: Küflenmemesi için mutlaka üzerine yağ gezdirilir. Bu salça Abaza kültüründe hem acuka, hem yemeklerde sos olarak kullanılır. 

AGUDURŞIŞI (Baharatlı barbunya ezmesi)

barbunya fasulyesi pişirilir
pişen barbunyaya kavrulmuş soğan, çiğden de olur, pırpılçıka ilave edilir
iyice pişirilir
az salça da konursa güzel olur
iyice piştikten sonra ağaç kaşıkla ezilir
abısta ile yenir
Zısıbha Fatma


 MALZEMELER 
2 su bardağı barbunya fasulye 
6 su bardağı sıcak su 
1 orta boy kuru soğan 
2 yemek kaşığı sıvıyağ 
3 yemek kaşığı tereyağı 
1 tatlı kaşığı domates salçası 
1 tatlı kaşığı biber salçası 
Yeteri kadar tuz 
4 diş sarımsak 
1 adet kırmızı acı biber 
1 yemek kaşığı kişniş 
1/2 tatlı kaşığı karabiber 
1/2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber 

YAPILIŞI: 
Kuru barbunya fasulyesini yıkayıp, bir ge­ce suda bekletin, haşlayın ve süzün ince kıydığınız soğanı sıvıyağda kavurun içine biber ve domates salça sı koyun Bu karışımı fasulyenin içine koyun. Bu karışıma tuz, dövülmüş sarımsak ve 6 su bardağı sıcak su ilave edin. Az gelirse bir miktar daha sıcak su ilave edebilirsiniz Fasulyeleri kaynarken tahta kaşıkla ezerek püre haline getirin İçine bir adet acı biber atın. Ateşten indirileceğine yakın çekilmiş kişniş ve karabirberi atın Üzerine toz biber ilave edilmiş kızgın yağ gezdirin. Ezme fasulyeniz servise hazırdır

Not: acıbiber, sarmısak,kişniş,karabiber,kırmızı toz bibere aslında gerek yoktur, pırpılçıka dediğimiz abaza tuzu ile pişirilmesi bu yemeğin gerçek lezzetini verir.
suyunu çekene kadar yada belli bir kıvama gelene kadar kaynatılırsa pırpılçıkanın lezzeti fasulyelere geçer daha tatlı olur.
yanında muhakkak abısta olmalıdır.





AKUDIRŞIŞI (Abhaz)

Zeynep Kakınç

(Ezme Barbunya)

MALZEMELER:
3 su bardağı barbunya (500 gram)
1 adet büyük boy + 1 adet küçük boy kuru soğan
1 baş büyük boy sarımsak
1 çorba kaşığı kırmızı pulbiber
1 çorba kaşığı toz kişniş
1 çorba kaşığı ufalanmış dağ kekiği
Yarım demet taze soğan
Tuz

HAZIRLANIŞI:
Barbunya sıcak suda bir taşım haşlanır. Daha sonra süzülür ve tencereye konur. İçine kırmızı pulbiber, büyükçe doğranmış soğan, kişniş, sarımsak, dağ kekiği, arahana ve tuz da eklenerek üzerini örtecek kadar suyla birlikte pişmeye bırakılır. Suyu azalırsa sıcak su eklenir. Ayrı bir yerde küçük soğan rendelenir ve 30 gram tereyağın içinde hafif pembeleşinceye kadar karıştırılır. Bu karışım daha önce blenderde hafifçe ezilmiş barbunyanm üzerine dökülür. Servis tabağma alınır, üzeri ince kesilmiş taze soğanla süslenir.

yufka tatlısı



Kuru yufka 8 Adet 
Ceviz içi 1 Su Bardağı 
Şeker 2 Su Bardağı 
Su 2 Su Bardağı 
Sıvı yağ 1 Su Bardağı 

Yufkaların arasına yağ sürülür. Ceviz çekilir, 2-3 yufka arasına serilir. Su şeker ile şurup yapılır. Fırında pişirilen yufkaların üzerine dökülür.





AHULÇAPA CEVİZLİ LAHANA

AHULÇAPA(Ahbaz) cevizli lahana

AHULÇAPA                                                                                    


İçindekiler

Kara lahana: 1 Kg
Turşu suyu: 4 SB
Ceviz içi: 1 SB
Sarımsak: 3 diş
Mısır pastası: 1 dilim
Acıka: 1/2 TK
.

Yapılışı

1- Kara lahana yıkanır, haşlanır, turşu suyuna konur, bir gece bekletilir, (fazla ekşi olmaması lazım) sıkılır, ince doğranır.
2- Ceviz ve sarımsak makinadan geçirilir.
3- İpek elekten geçirilmiş mısır unu ile pasta yapılır.
4- Ceviz içi miktarına eşit pasta cevize konur ve karıştırılır. Pastanın sıcak olması gerekir. Acıka eklenir.
5- Bu karışıma bir bardak kadar turşu suyu ilave edilir. Lahananın üzerine karıştırılarak konur.
.
Not :
* Aynı ceviz işlemi turşu suyu yerine tavuk suyu konularak da yapılır. Kevgirden geçirilir. Parça kemikli etin üzerine dökülür. Göğüs Thamete`ye butlar orta yaştakilere verilir. Eskiden göğüsün üstüne kanatta konurmuş.
* Parçalanmış sızballı tavuk sofraya getirilir, sofradaki Thamete kanadı ikiye ayrılır, daha sonra genç biris tavuğu kemiklerinden ayırır ve misafirlere verir. ( Çok eski bir Çerkes geleneği)
.
Kaynak: Adile KOBAŞ / ABHAZ

1 kg lahana (istenirse 300 gramı lahana turşusu olabilir)
2 su bardağı ceviz içi (200 gram)
1 kahve fincanı kaynamış lahana suyu
2 baş sarımsak
1 adet büyük boy kuru soğan
2 çorba kaşığı toz kişniş
2 çorba kaşığı kırmızı pulbiber
3 çorba kaşığı mayonez 1 su bardağı süzme yoğurt (200 gram)
1 demet taze soğan
Tuz

HAZIRLANIŞI:
Lahanalar sıcak suya atılır ve ağzı kapalı bir tencerede yeme kıvamında haşlanır. Haşlanan lahananın suyundan daha sonra kullanılmak üzere bir fincanı ayrılır. Lahanalar hafif U sıkılarak tencereden alınır. Biraz soğuduktan sonra bıçakla (ya da robotla) enine boyuna hafifçe iri parçalar halinde kesilir, içine önceden küp küp kesilmiş soğan eklenir. Hafif yoğrularak birbirine yedirilir ve beklemeye alınır. Diğer tarafta, ceviz içlerine dövülmüş sarımsaklar yavaş yavaş katılarak, pulbiber ve çok az tuzla iyice çekilir. Bu karışım lahanaya eklenir. Üzerine yoğurt, kişniş, mayonez ve tuz ilave edilerek karıştırılır. Servis tabağına alınan karışım ince kıyılmış taze soğanla süslenir

Cevizli Karalahana - Akıkan Yalazanı Ahulçapa - Düzce

Malzemeler;
  • 2 kg karalahana
  • 1 kg iç ceviz
  • 3 yemek kaşığı yemeklik acıka
  • 3 diş sarımsak
  • 1 adet limon
  • 1 kâse yoğurt
  • 1 dilim abısta (Mısır unundan yapılan katık)
  • 1 demet taze soğan
  • 1 demet kişniş
Hazırlanışı; 
İki kg karalahana bir tencerede haşlanır. Haşlama işleminden sonra karalahanalar ince ince  doğranır. İçine bir kilogram çekilmiş iç ceviz ve abısta karışımı acıka ilave edilir. Daha sonra bir kâse yoğurt ve limon suyu eklenerek iyice yoğrulur. Üzerine ince doğranmış taze soğan ve kişniş ilave edilerek servise hazır hale getirilir.
Hazırlanış Süresi                : 120 dakika 6-8 kişilik
Bu tarif Düzce Abhaz Kültür Derneği işbirliği ile hazırlanmıştır.

Abhaz kültürünü yemekleriyle yaşatıyor

Ülkesindeki karışıklıklar nedeniyle ailesi Sakarya'ya yerleşen Abhazya kökenli Selçuk Canay, Abhaz kültürünü Erenler ilçesindeki Memduhiye köyünde açtıkları restoranda müşterilerine sundukları yemeklerle yaşatıyor.
Birbirinden lezzetli yemeklerle müşterilere farklı lezzetler sunulan restoranda 13 çeşit Abhaz yemeği ikram ediliyor. Yemeklerde kullanılan malzemelerin tamamına yakınını köydeki doğal ürünlerden karşılanan işletmede, agudırşı (ezme fasulye), aktusızbal (Abhaza tavuğu), harşıl (ısırgan otu yemeği), aphosa sızbal (ekşi erik yemeği), ahulçapa (kara lahana yemeği), agost (kuru acıkalı et), haluj (suda haşlama hamur), açaç (yağda kızarmış hamur), abısta (mısır unu ekmeği), aktağh (acıkalı çırpma yumurta) gibi birçok farklı lezzet, müşterilerin beğenisine sunuluyor.
Halkının tamamına yakınının Abhaz olduğu Memduhiye köyü, yöresel lezzetlerin sunulduğu restoranlarıyla yorucu ve yoğun şehir hayatından sıyrılıp hafta sonunu sakin geçirmek ve yöresel lezzetleri tatmak isteyenlerin tercihi haline geldi. Küçük ve sakin olmasına rağmen köyde yöresel yemeklerin servis edildiği iki restoran bulunuyor.
Alaşara Restoranın işletmecisi Selçuk Canay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marmara Depremi sonrasında, çoğunlukla Abhazların yaşadığı köy yerinde kültürlerine yönelik yöresel restoranın eksikliğini hissederek tesisi kurduklarını söyledi.
İşletmeyi ilk açtıklarında 12 masayla başladıklarını ancak daha sonra sayıyı 32'ye kadar çıkardıklarını ifade eden Canay, müşterilerin yüzde 51'inin Abhaz yemeklerini, yüzde 49'unun ise kahvaltı menüsünü seçtiğini belirtti.
- Farklı kültürden müşteriler de tercih ediyor

"Bu lezzetleri tatmak için komşu illerden gelen daimi müşterimiz var. Marmara Bölgesi'nde Abhazların en yoğun yaşadığı şehir Sakarya olduğu için belli müşteri kitlemiz var. Daimi müşterilerimiz il dışındaki misafirlerini buraya getiriyor. Sunduğumuz yöresel lezzetler, sadece Abhazlara değil, farklı kültürlerden birçok kişiyi buraya çekiyor. Sakarya, sanayi ve ticari olarak büyüdükçe, kente farklı kültürler geliyor, bir nevi göç alır vaziyette. Bu nedenle yöresel lezzetlerimiz kahvaltı menüsünün önüne geçiyor."Canay, işletmelerinde 4'ü sıcak sunulan Abhaz kültürüne ait 13 yöresel lezzet bulunduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
Canay, misafirlerine isteklerine göre özel menü de oluşturduklarına işaret ederek, istendiğinde ekşi erik, ısırgan, kara barbunya, mısır unu ve Abhaz acıkası gibi ürünler kullanarak farklı yöresel yemekler sunduklarını anlattı.
Yemeklerin yapım aşamalarının farlı olduğunu aktaran Canay, "Müşterilerimize lezzetlerimizi tanıtırken Abhaz isimlerini kullanmaya özen gösteriyoruz. Mesela 'abısta' dediğimiz, mısır ununun kaynayan suya dökülerek yapılan bir lezzet. Sadece ısırgan otu, kaymak ve yoğurtla yapılan 'harşıl' isimli yemeğimiz tamamen doğal ve sağlıklı bir çeşittir. Yine süt kaymağı, yoğurt ve ekşi erikten yapılan 'aphosa sızbal' dediğimiz yemeğimizi 'ahusho' denilen taze kişnişle süsleyerek sunuyoruz. 'Ahulçapa' dediğimiz kara lahana ve mısır ununun yoğrulmasıyla yapılan yemeğimizin sunumu ise üzerine ceviz yağı dökülerek yapılır" ifadesini kullandı.
Abhazların şanslı bir millet olduğunu savunan Canay, "1864'teki göçle bildiklerimiz dedelerimizin anlattıklarıyla sınırlı. Kültürümüzü yemeklerimizle, insanlarımızla yaşayarak huzurlu ve mutluyuz. Bir asır önceki kültürümüzü anlayışımızla, birlikteliğimizle, kurduğumuz ilişkilerle ve yemeklerimizle bugünlere getirdik. Dışarıdaki insanlar da kültürümüzü, yemeklerimizi tanımak için buraya geliyor, sağlıklı olduğu için genelde yemeklerimizi beğeniyor. Yemeklerimizde dışarıdan katkı malzemesi kullanmıyoruz, ana malzemesi topladığımız ürünlerden oluşuyor, ne yapabiliyorsak onunları burada sergiliyoruz" diye konuştu.

HALUJ

Haluja tarifi
Haluj (haluja) [ Çerkes veya Abaza mantısı : ]
Haluja nasıl yapılır ? Ustalardan haluja tarifi (:

Malzemeler:
Yarım kg un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiğince su

İç Harcı:
1 Kase rendelenmiş sepet peyniri 
1 tatlı kaşığı cıbrıska
Haluja Yapılışı:
Plastik orta boy bir kaba yarım kg un, 1 tatlı kaşı tuz ve kulak memesi kıvamına gelene kadar alabildiğince su eklenerek yoğrulur. Yoğrulan hamur, iç harç hazırlanana kadar dinlendirilir. Ayrı bir kapta 1 kase rendelenmiş sepet peyniri ile 1 tatlı kaşığı tıbrıka karıştırılarak harmanlanır. Hamurumuz 2 adet yufka kalınlığında açılarak bardak yardımı ile yuvarlak dilimler halinde kesilir. Kesilen dilimlerin içerisine alabileceği kadar tıbrıkalı peynir konularak kapatılır. Kenarları sıkı sıkı kapatılan halujun kenar kısımlarına burgu şekli verilir (el yardımı ile). Daha önceden büyük boy herhangi bir tencereye 1,5 litre su konularak yüksek ocak ateşte kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine hazırlanmış olan halujlar atılarak 5-10 dakika pişirilir. Halujların suyu süzülerek servis tabağına alınır. Kıvamı ve görünümü mantıya benzer. Orta ocak ateşte 2 yemek kaşığı tereyağı eritilip, pişmiş olan servis tabağındaki halujların üzerinde gezdirilerek dökülür. Halujun yapılış süresi 30 dakika olup, 4-6 kişilik servis edilebilir. Rendelenmiş ceviz ile de pek leziz olur (: Bazıları patetes ile de kendi damak tadlarındaki kıvamda hazırlayabiliyorlar. Denk gelirseniz süper bir lezzettir. Denemenizi tavsiye ederiz. :)
Çerkes mantısı ya da Abaza mantısı olarak bilinen haluja nasıl yapılır ? ustalardan haluja tarifi

Haluja yaparken işinize yarayacak önemli ipuçları :
1- Hamur sert ve tuzlu olmalı.Tuzlu hamur kolay açılıyor , ayrıca haşlama suyuna tuz koymaya gerek yok.
2- Hamur fazla ince ya da çok kalın açılmamalı .
3- Hamuru nutella kapağı ile kesmek iyi bir buluş.
4- Patatesli için soğanı bol olursa lezzetli olur.
5- Kesilen yuvarlaklara fazla fazla iç konulabilir.
6- Kesilen daireleri pileli kapatmak için uğraşmaya değer, öğrendikten sonra çok kolay, üstelik eğlenceli.
7- Haşlanmaya hazır hale gelen haluj hamurlarını mutlaka ama mutlaka en az 1 saat buzdolabında bekletmeli.
8- 3 /4 'ü su ile doldurulmuş derin tencerede kaynayan suya hamurlar teker teker atılmalı ve en fazla 10 dakika pişirilmeli.Ağzını ne kadar iyi kapatırsanız kapatın, fazla pişen hamur açılıp dağılabiliyor. Ayrıca hamuru yumurtalı olmadığı için zaten kolay pişiyor.
9- Nazikçe servis tabağına alınan halujlar aceleyle soslanıp , sofrada sabırsızca bekleyen kişinin önüne konmalı.
10- Pişer pişmez yenmesi gereken bir yemek olduğunu unutmayın.


PIRPILÇIKA

Böyle olmayacak kendi tarifimizi kendimiz yazalım

Kırmızı biberler pişirilir, Kuru biber de olur, tazede
eriyecek kıvama gelinceye kadar iyice pişirilir
bu biberlere şunları ekliyoruz
iki üç baş sarmısak soyulur tuz, biber, sarmısak, azıbra denilen baharat=çıbrıka, poy denilen baharat, bunlar gelenekte taşta ezilir, alttaki  taşa ahaga denir yassı bir taştır, ezmek için de abhınaga denilen yuvarlakça elle tutulan bir taş kullanılır
siz bunu havanda yada robotta yapabilirsiniz, ancak ahaga ve abhınaga ile aynı lezzeti vermeyecektir.

bu pırpılçıka hemen hemen bütün abaza yemeklerine tuz niyetine konur, oldukça acıdır ve tuzludur,
çok azı bile kahvaltılık ekmeği tatlandırmaya yeter.
zısıbha fatma

pırpılcıka yanı acıka
 pırpılcıka 
Bu yemeklere konan bir acıka ve içerisinde çok farklı tatlar veren otlar bulunuyor. Bu otları aktarlardan temin edebilirsiniz. Eğer değişik tatları seviyorsanız mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
Bu tarif ile yaklaşık 12 kavanoz pırpılcıka elde ediliyor.Tabi siz kendinize göre tarifi azaltabililirsiniz.Fakat bizim ailede talep fazla olduğundan az bile geldi diyebilirim.
Teyzem ve annemin ellerine sağlık!
Malzemeler
  • 2 kilo Pulbiber
  • 5 salkım kuru kırmızı biber
  • Yarım kilo sarmısak
  • 4 kilo tuz ( sofra tuzunun bir kalını)
  • 250 gr. Toz veya tane kişniş ( tane kişniş olursa havanda dövülecek)
  • 300 gr. Rahana( Reyhan Otu )
  • 300 gr. Cıprısa
  • Aldığı kadar su.
Yapılışı
  • Sarmısakları ayıklayarak,havanda dövün.Kuru biberleri yıkayıp yumuşayana kadar yaklaşık 15-20 dk. haşlayın.
  • Daha sonra tüm malzemeleri büyük bir kapta bir araya getirin.Su ekleyerek iyice yumuşayana kadar karıştırın.
  • Pulbiberler ve kuru biberler iyice yumuşayıp tüm malzemeler birbirine karışıncaya kadar devam edin.Yaptığınız karışımın suyunun bol olmasında bir sakınca yoktur,zamanla suyunu çekip kuru kalmaması için kıvamı çok koyu olmamalıdır.
  • Yeteri kadar yumuşadığından hazırladığınız karışımı robotta çekin ve kavanozlara doldurun.

Çerkez ve Abaza mutfağının baştacı

Pırpılçıka (Abhaz) Tarifi

 (2 oy, puan: 5,00)
Kaç Kişilik: 12-14
Hazırlama: 4 saat üzeri
Pişirme: 25dk

Pırpılçıka (Abhaz) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg kırmızı biber
  • 1 kase sarımsak
  • Yarım su bardağı akuska (toz halinde, akuska; kurutulmuş kişniş tohumu)
  • Tuz ( kaya tuzu )

Pırpılçıka (Abhaz) Tarifi Yapılışı

Kırmızı biberleri temizleyip suda haşlayınız. Suyunu süzünüz.
Buzdolabında süzgü de bir gece bekletiniz. Suyu iyice süzülsün.
Ertesi gün bir kase sarımsağı bol tuz ile abartmadan güzelce eziniz. Tuzunu az koyarsanız.
Pırpılçıka kabuklu olmasını istemiyorsanız biberlerin kabuklarını eliniz ile temizleyiniz. Robotun içine biberi ezilmiş sarımsak ve toz akuskayı koyup güzelce karıştırınız. Kavanozlara koyup, buzdolabında saklayınız.
☺ AFİYET OLSUN ☺
Çerkez ve Abaza mutfağının baştacı
Kırmızının iştah açıcı özelliği ile afiyet olsun.

Yemediğiniz zaman, özleyeceğiniz bir tat olarak sınıflandırabiliriz acıkayı. Her damak zevkine hitap eden bir lezzettir.
Kafkaslardan göçen, Çerkez ve Abaza mutfağının vazgeçilmezlerinden olan acıka(pırpılçıka), günümüzde kendinden farklı tariflerlede anlatılmaktadır.
Herkesin kendi tarifim diyebilmek için eklediği katkılar, bazen güzel; bazen de hoş olmayan tariflerin ortaya çıkmasına neden olmakta.
Acıka, aslında iki çeşit olarak kullanılmaktadır; birtanesi, salça gibi kullanılan ve daha çok yemek yapımında tüketilendir.
Bir diğeri de kahvaltıda kullanılanıdır.
İkisinin arasında çok az fark olmasına rağmen kullanım alanlarında değişiklik yaptığınızda, kullanıldığı alan açısından uyumsuzluk yaşana biliyor.
Ana maddesi kırmızı acı biber olan acıka, rağbet gören bir gıdadır.
Yörelere göre, biberin değişim gösterdiğide bir gerçektir.
Eskiden taşta dövülerek yapılan acıka, bizde zaman zaman aynı şekilde yapılabilmektedir. Altta büyük düz bir taşa elimizde bulunan, küçük taşla birlikte arada bulunan malzemeyi ezerek elde ettiğimiz tat tartışılmaz bir lezzettedir. Bu emeğin lezzeti midir yoksa, öyle mi hissetmek isteriz bilinmez.
Ama günümüzde teknolojinin yardımı ile yaptığımız acıkalar daha kısa sürede yenmeye hazır olabilmekte.
Haşlanmış ve süzülmüş biberleri, ister kıyma makinasında, ister kesici robotta, içersine sarmısak, kalın turşuluk tuz, özellikle kişniş dediğimiz baharat, reyhan, çerkez mutfağına ait çeşitli baharatları ekleyerek elde ettiğiniz karışımı, yemeklerde salça gibi kullanabilirsiniz. Özellikle yapacağınız kuru fasulyeye ayrı bir lezzet katacaktır.
Elde ettiğiniz bu karışıma ceviz, ilave ettiğinizde kahvaltılarda ekmeğinizin üzerine sürerek kullanabilirsiniz.
Günümüzde hazır gıdaların, yapımının ve tüketiminin hızlandığını göz önüne alırsak, birçok yörede, kendine has isimler adı altında üretilen ürünler bulunmaktadır.
Çerkez tavuğu yapımında acıkanın kullanılması, ayrıcalıklı bir tat elde edilmesine neden olmabilmektedir.
Tadını bilenler ve sevenler için adı acıka olsada tadı, acılığını kapatan güzellikten bol bol yiyebilmek dileği ile.


Apısta (Abaza Pastası)

Yarım kilo mısır unu yarım litre kadar su ile yapılır
tuzsuz yapılır çerkezler bu yemeği tuzlu yaparlar

Kaynayan suya mısır unu yavaş yavaş ve karıştırıla karıştırıla dökülür
Mısır unu suyu içtikten sonra amhabısta denilen tahta karıştıcı ile altüst ede ede pişirilir

piştikten sonra bir tepsiye kapaklanır

kaşıkla ortasına bir çukur açılır
açılan çukun yan taraflarınada yine kaşıkla oyuklar yapılır

bu oyuklara abaza peyniri yerleştirilir
bir tavada tereyağ eritilip  kızdıktan sonra

abıstanın ortasındaki çukura dökülür
kaşıkla yenebilir
aslında bu yemek elle yenir
tek elle koparılan parçalar ufak top gibi yapılıp üstüne başparmak basılıp ortasına çukur açılır
bu abısta parçası Aguturşışı denilen pırpılçıka ile pişmiş acılı barbunya yemeği ile çerkez tavuğu ile yada adzırst veya sızbal denilen yemekle yenilir  
afiyet olsun
zısıbha fatma


ABISTA:

Abhazlar ekmek yerine Abısta dedikleri ince darı veya mısır unundan ve suda pişirilen bir nevi kaçamakları vardır. Esasen pasta, Abhazların ABISTA dedikleri çok ince bir nevi Dariye verilen isimdir. Buna (ATŞI) de derler. Bu darı eski zamanlarda (ALUW) denilen ilkel bir el değirmeniyle çekilerek tamamen kabukları çıkarılır ve un haline gelen öz beyaz darı suda pişirilmek suretiyle lapa haline getirilirdi. Mısırdan yapılan Abısta da eski zamanlarda aynı usulle yapılırdı. Fakat zamanla su değirmenleri ve diğer motorlu fabrikalar faaliyete geçince mısır unu rahatça ve bolca meydana gelmiş oldu.
Mısır, un yapılmak üzere değirmene verilmeden evvel fırında iyice kurutulma işlemi vardır ki, bu şekilde kavrulmuş olan undan yapılan pasta pek lezzetli olduğundan daha makbul sayılır. Pasta istenilen kıvamda yapılabilir. Pişirilen pastaya bazen tuz katmazlar. Bunun da sebebi, Abhazların sofralarında hiç eksik etmedikleri ve kendilerinin (PARPIL CIKA) dedikleri çok acı biber, kişniş, sarımsak, ceviz ve kendilerinin ARAHANE dedikleri kokulu diğer bir ot gibi maddeler ihtiva eden bu çok sert hardal, tabak içinde sofra üzerinde yada pastanın bir kenarına çalınmış olarak bulundurulduğundan, pastadan alınan her lokma bu hardala değdirilmek suretiyle kıvamlı kılınır. İşte bu usul tercih edildiği taktirde, pasta pişirilirken tuz konulmasına lüzum görülmez.


Apısta (Abaza Pastası)

Kaç Kişilik: 6-8
Hazırlama: 20dk
Pişirme: 35dk
Apısta (Abaza Pastası)

Apısta (Abaza Pastası) Tarifi İçin Malzemeler

  • 10 su bardağı su
  • 5 su bardağı mısır unu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Kaşar peynir (orjinali Çerkez peyniri ile servis yapılıyor)
Yumurtalı Pırpılçıkanın Malzemeleri
  • 5 yumurta
  • 1 çorba kaşığı pırpılçıka
  • Sıvı yağ
Pırpılçıkalı Yoğurt Tarifi
  • 1 kase yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı pırpılçıka

Apısta (Abaza Pastası) Tarifi Yapılışı

Önce mısır ununu eleyiniz.
Tencereye 10 su bardağı su koyunuz üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip suyu kaynatınız
Su kaynadıktan sonra üzerine mısır ununu yavaş yavaş ilave edip bir yandan da karıştırınız. Unu tamamını koyduktan sonra çırpma teli ile güzelce karıştırınız içerisinde hiç pütürlük kalmasın. Ocağın ateşini biraz azaltınız devamlı karıştırınız.
Pasta koyulaşınca tahta kaşığı suya ıslatıp alt üst yapıp her yerinin karışmasını sağlayınız. Bu işlemi bir müddet devam ediniz pasta güzelce pişsin.
En son ocağın ateşini iyice azaltın pastanın üzerine ıslak tahta kaşık yardımı ile düzeltin üzerinin kurumaması için 20 dakika bu şekilde pişirin.
Düz büyük bir servis tabağını alıp pastayı tencereden ters çevirip boşaltınız.
Boşaltığınız pastanın ortasını ıslak tahta kaşık ile havuz şeklinde açınız kenarlarına kaşar peynirinden (Çerkez peyniri) dilimler alıp süsleyiniz.
Kasede yumurta ve pırpılçıka koyup güzelce çırpınız
Tavaya sıvı yağ alıp ısıtınız hazırladığınız karışımı pişiriniz
Pişirdiğiniz pırpılçıkalı yumurtayı pastanın ortasına dökünüz sıcak olarak servis yapınız.
Bir kase yoğurdun içine 1 tatlı kaşığı pırprılçıka koyup güzelce çırpınız isterseniz pastanın yanın da servis yapabilirsiniz

ABISTA-ABHAZ PASTASI Abhaz mutfağı eski çağlardan bu güne taşıdığı yemek türleriyle çok zengin bir kaynağa sahiptir. Abısta, Abhazlarca milli bir yiyecek olarak kabul edilir.Eskilerde Axudz denilen çavdar benzeri bir tahıldan yapılmaktaymış. Ancak mısırın Abhazya ya gelmesi ile tamamen mısır unuyla yapılmaya başlanmış. İnce ve kaba elenmiş olarak zevke göre yapmak mümkündür. Karıştırmak için Amhabısta denilen özel bir karıştırıcı kullanılırmış. Malzemeler: 500gr. mısır unu 1/2 litre kaynamış su Yapılışı:Teflon bir tencerede su kaynatılır.Mısır unu elekten geçirilerek kaynayan suya dökülür ve hızlıca karıştırılmaya başlanır.Suyu tamamen içine çeken hamur devamlı alt-üst edilerek pişirilir.Şekillendirilerek soğuması için bir tabağa alınır. Abaza pastasına tuz konulmaz. Bir nevi ekmek yerine geçer.Özelliği Abaza veya Çerkez peynirinin dilim dilim üzerine dizilerek yenmesidir.Genelde yanında sos seklinde sızbal yapılır. Et veya tavukla servis yapılır. SIZBAL Malzemeler: 500gr.yoğurt 2 veya 3 adet yumurta 1 çorba kaşığı kadar acıka Bir demet (5-6 sap)taze kişniş İstenirse birkaç tane taze soğan Yapılışı: Yumurtalar tam pişmiş olarak haşlanır.Yoğurt bir kaseye konup içine 1 kaşık acıka ilave edilerek pürüzsüz bir şekle gelinceye kadar karıştırılır.Kişnişler yıkanıp ince ince doğranır ve sızbala katılır.Haşlanmış yumurtalar da en son kaseye oturtulur ve Abaza pastası ile birlikte servis edilir.
*-*-*
500gr. mısır unu
1/2 litre kaynamış su

Teflon bir tencerede su kaynatılır.Mısır unu elekten geçirilerek kaynayan suya dökülür ve hızlıca karıştırılmaya başlanır.Suyu tamamen içine çeken hamur devamlı alt-üst edilerek pişirilir.Şekillendirilerek soğuması için bir tabağa alınır.

Not: Abaza pastasına tuz konulmaz. Özelliği Abaza veya Çerkez peynirinin dilim dilim üzerine dizilerek yenmesidir.

*-*-*
Mısır unu 4 Su bardağı
Tuzsuz abhaz peyniri 200 Gram
Tuz Yeteri kadar
Su 5 Su bardağı

Hani ateşte kaynamakta olan suya mısır unu ilave edilerek sürekli karıştırılır. Bir saate yakın suyunu çekmesi ve çiğ kokusunun kalmamasına kadar pişirilir. Yuvarlak bir tabağa ya da tepsiye ters çevrilir. Aralarına ve üstüne abhaz peyniri batırılır. Peynirsiz olduğu zaman ip yardımı ile dörde bölünerek kesilir. Abıstanın bir özelliği de çatal kullanmadan elle yoğrularak yenmesidir. Yanında sıvı yağ da acıkayla çırpılıp pişirilmiş, yumurta ya da yoğurtla, acıka ve yoğurt karışımıyla, akudurşi, akakan sızbal v b. yemeklerle yenir.

ÜLKEMİZDE YAŞAYAN ABHAZLARA (BAZI) AİT YEMEKLER

ÜLKEMİZDE YAŞAYAN
ABHAZLARA AİT YEMEKLER




1. Un Çorbası


2. Yoğurt Çorbası


3. Çüven Ekmeği


4. Ceviz Yağı


5. Abhaza Usulü Ceviz Yağı


6. Acıka


7. Darı Çorbası (Nertuhcise)


8. Pirinç Çorbası


9. Peynirli Pasta (Açamuka)


10. Abhaz Tatlısı


11. Darı Pilavı


12. Abhaz Tavuğu


13. Abhaz Usulü Cevizli Sosla Hazırlanan Piliç


14. Kara Lahana Sızbalı (Ahulçapa)


15. Turp Sızbalı (Asısa Çapa)


16. Şalgam Salatası


17. Şalgam Yemeği


18. Abhaz Usulü Kızılcıklı Barbunya Püresi


19. Abhaz Peyniri


20. Peynir Yapımı


21. Peynir Yemeği


22. Aşıc


23. Peynirli Börek


24. Soğan Yemeği


25. Isırgan Otu


26. Kara Lahana (Ahul Eysarçaça)


27. Kaz Ayağı (Ankundur)


28. Taze Fasulye


29. Kabak Yemeği / Kapçı


30. Haşlama Et Ajuhta


31. Kapara


32. Abhaz Usulü Ceviz Yağı


33. Abhaz Usulü Sarımsak Ve Domates Salatası

ABHAZ YEMEKLERİ

ABHAZ YEMEKLERİ


Abhaz mutfağında fasulye ve nohudun taze ve kurusunu, kaba kara lahana, kırmızı kocabaş, yer elması, patates gibi sebzelerde bulunur. 
Fakat, yukarıda belirttiğimiz gibi, fazla rağbet görmediğinden ağır misafirlerin hiç birine çıkarmazlar. Sebze genellikle aile yemeğidir. 

Fasulyenin tazesini kırıp suda haşladıktan sonra tereyağı ve yumurta ile kavurup yerler.

Kuru fasulye ise çorba gibi sulu pişirirler ve tanelerini kaşık veya bu iş için özel olarak tahtadan imal edilmiş bir alet ile ezer ve üzerine tereyağı koyarak yerler. 

Bazen de cevizden salça ilavesi ile tuzlu ve baharlıca yapılır ki, çok lezzetli olur.
Taze soğan sarımsak ve türlü turşuları çok kullanırlar. 

Birde kestane kabağı ezmesinden yapılan ve(KABZI) denilen bir nevi tahammür edilmiş (ekşimek) ve oldukça baharlı bir nevi bozaları vardır ki, kışın çok aranır.

Süt, yoğurt ve yumurtayı bol miktarda sarf ederler

Abhazya'da daha birçok yemek çeşitleri var ise de ayrıntılara girmiyoruz. Ancak adet ve ananelere dayanan çok ilginç ve geniş sofra adabı vardır. Gerek aile hayatında ve gerekse misafirlik hallerinde bu gelenekler çok dikkatle uygulanır.

ABHAZ MUTFAĞI

ABHAZ MUTFAĞI
Abhaz mutfağı eski çağlardan bu güne taşıdığı yemek türleriyle çok zengin bir kaynağa sahiptir.
İÇECEKLER
AJİRDZİ-ÜZÜM SUYU 
Malzemeler: 1 kg. üzüm için 7 su bardağı su ve damak tadına göre şeker.
Üzüm daneleri iyice yıkandıktan sonra toprağa gömülü durumda bulunan küpe doldurulur. Ardından su ve şeker ilave edilir. Daha sonra kapağı sıkı sıkıya kapatılarak yaklaşık bir ay kadar bekletilir. Bir ay içten içe kaynayan üzüm, suyunu bırakmış ve leziz bir içecek halini alır. Abhazlar, bu küpten aldıkları üzüm suyu miktarında taze suyu küpe ilave ederek uzunca bir süre bu içeceği tüketirler. Aynı içecek, karayemiş ve muşmula gibi meyvelerden de elde edilir.
ATSXADZYÜA-BALSUYU
Malzemeler: 200 gr. bal için 1. litre su ve limon.
Kaynamakta olan suya bal ilave edilerek 15-20 dakika karıştırılır. Daha sonra soğumaya bırakılan bal suyu soğuk olarak limon dilimleriyle birlikte ikram edilir.
AXİRTÇİDZYÜA-YOĞURTSUYU
Malzemeler: 1lt.yoğurt için 2 bardak su. Yoğurta su ilave edilerek iyice karıştırılır ve soğuk olarak tüketilir.
MEYVE KOMPOSTOSU ELDE ETME
Yapılışı: 1kg. Kaynar suya istenilen miktarda erik veya şeftali gibi herhangi bir meyve ilave edilerek hafif ateşte meyveler suyunu bırakıncaya kadar kaynatılır. en sonunda da böğürtlen veya çilek ilave edilebilir.
AYVA VE KIZILCIK KOMPOSTOSU
Malzemeler: 1.lt. Su, 100 gr. Temizlenmiş Ayva, 100 gr. Kızılcık ve 100 gr. Şeker
Kabuğu soyulup temizlenmiş ayva, dilimlere ayrılarak kızılcık ile birlikte seker karıştırılmış suya ilave edilir ve kapağı sıkıca kapalı bir kavanozda bir gün bir gece bekletilir. Daha sonra kavanozdaki su süzülerek ayrı bir kaba alınıp 30-40 dakika kadar kaynatılır ve akabinde tekrar kavanozdaki meyvelere ilave edilerek ağzı iyice kapatılır.
FEYXUA KOMPOSTOSU
Malzemeler:  0,5 kg. Feyxua, 2lt. Su, 150 gr. şeker.
İyice yıkanıp iki yanından baş tarafları kesilen feyxua’lar, önceden hazırlanan sekerli suya ilave edilerek kapağı sıkıca kapalı bir kavanozda bir gün bir gece bekletilir. Daha sonra kavanozdaki su süzülerek ayrı bir kaba alınıp 30-40 dakika kadar kaynatılır ve bütün bunlardan sonra da kavanozdaki feyxua’lara ilave edilerek ağzı iyice kapatılır. Feyxua kompostosu artık istenildiğinde tüketilmeye hazırdır.
ŞEFTALİ VE ÜZÜM KOMPOSTOSU 
Malzemeler: 350 gr. Soyulmuş şeftali, 150 gr. Üzüm, 2 lt. Su, 180 gr. Şeker.
ABHAZ TURŞULARI
Turşu, Abhaz sofrasının vazgeçilmezleri arasında yer alır. Bahar ve kış mevsimlerinde, mevsimlik olarak yeşil domates, salatalık, lahana, kapuska, biber, zencefil , bambu vs. gibi ürünlerden çeşitli turşular elde edilir.
SALATALIK (HIYAR) TURŞUSU “ANAŞARTCÜI”
Yapılışı: Orta boy salatalıklar iyice yıkandıktan sonra uç tarafları kesilerek bir cam kavanozun içine konulur, ardından eldeki sarımsak, turp, kereviz ve baharatlar da üstüne bırakılır. Diğer tarafta ise kaynamakta olan suya tuz dökülüp kişniş de ilave edilir, isteyenler bir-iki defne yaprağı da katabilirler. 15 dakika kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılan tuzlu su, kavanozdaki malzemelere ilave edilerek ağzı sıkıca kapatılır. Salatalığın tadının lezzetli olması için çoğu kişi turşuya 2-3 adet kiraz yaprağı da ilave etmektedirler.
BİBER TURŞUSU “APIRPILIRTÇÜI” (Апырпылрҵәы)
Bir kilo dolmalık veya isteğe göre acı biber iyice yıkanıp uç kısımları kesildikten sonra bir cam kavanoza veya küpe konulur. Bundan sonraki işlem aynen salatalık turşusu yapılırken izlenen yoldur.
DOMATES TURŞUSU
Domatesler iyice yıkanıp dilimlendikten sonra salatalık turşusunda kullanılan malzemelerle ve aynı şekilde hazırlanmaktadır.
KAPUSKA TURŞUSU
Yapılışı: Kapuska yıkanıp temizlenmek için karpuz gibi dilimlenir. Daha sonra 2-3 dakika kadar kaynar suya bırakılır. Dışarı alındığında ise bu kez de soğuk suya daldırıp çıkarılır ve suyu süzüldükten sonra bir küp veya ahşap fıçı içine konularak malzemeler de ilave edilir. En sonunda da iyice sıkılan mürver’den elde edilen renkli sıvı ilave edilerek küpe veya fıçıya dökülerek kapatılır. Serin bir yere kaldırılan turşu 4-5 gün sonra hazır hale gelecektir.
LAHANA TURŞUSU
Lahana turşusu 25-30 gün için kurulduğundan genelde sonbahar ortalarında yapılır. Lahana yaprakları tek tek elden geçirilir ve saplarının da kabuğu alınır. Daha sonra yıkanarak turşu için hazırlanan suya yatırılarak eldeki malzemeler ilave edilir. Hem iyi, hem de çabuk olması için yaprakların iki parçaya ayrılması tercih edilmelidir. Lahana turşusundan daha sonra “Atçarxalçapa” denilen bir tür yiyecek daha elde edilmektedir.
TERBİYELİ TAZE FASULYE (AKALEYAÇAPA)
Malzemeler: 500 gr. Taze fasulye, 125 gr. Ceviz ezmesi, 2 baş kuru soğan, 6 diş sarımsak, bir kaşık acıka, kişniş, bir tutam atzıbra otu, tuz, sirke veya nar suyu.
Yapılışı: Fasulyeler yıkandıktan sonra kırılır ve tekrar yıkanır. Daha sonra soğuk suya atılarak ateşe konur ve kaynama-ya bırakılır, pişen fasulyeler suyu süzülerek soğuyuncaya kadar bekletilir. Daha sonra ceviz ezmesi ve diğer malzemelerle iyice karıştırılarak servis tabağına konur ve üzerine ceviz yağı dökülür. Daha sonra bütün olarak ama ince doğranmış kuru soğanlar üzerine serpiştirilir ve damak tadına göre sirke veya nar suyu ilave edilerek afiyetle yenir.
TERBİYELİ PATLICAN
Malzemeler: 1 kg. Patlıcan, 250 gr ceviz ezmesi 4 baş kuru soğan, 4 diş sarımsak, bir kaşık acıka, bir tutam kişniş, bir miktar güzel koku veren çeşitli otlar, bir küçük kaşık tuz, sirke veya nar suyu.
Yapılışı: Patlıcanlar iyice yıkanıp kabukları soyulur ve uzunlamasına dilimlenir. Daha sonra soğuk su ilave edilerek pişirilmeye bırakılır. Pişirilmiş patlıcanlar 2 saat kadar kapalı olarak bekletilir, bu arada ceviz, sarımsak ve yeşillikler hep birlikte kıyma makinesinden geçirilir, acıka, tuz, ince kıyılmış soğan ve sirke ise yarım bardak suda iyice karıştırılarak patlı-can dilimlerine dökülerek malzemeyle birlikte dürülür.
Daha sonra servis tabağına alınan patlıcan dürümlerinin üzerine ceviz yağı, sirke veya damak tadına göre nar suyu dökülerek yemeğe hazır hale getirilmiş olur.
YEŞİL ERİK SIDZBALI (SOSU)
Malzemeler: 1kg yeşil erik 1 çorba kaşığı acı-ka, 8-10 adet kişniş, 3-4 adet nane, 2-3 diş sarımsak ve tuz
Güzelce yıkanan taze ve yeşil erikler bir tencereye alınarak üzerine soğuk su ilave edilip daha sonra 5 dakika kadar kaynatılır. Daha sonra suyu süzülen erikler elekten geçirilir. Tuz, sarımsak, acıka, ince doğranmış kişniş ve nane içine katılarak iyice karıştırılır, daha sonra kaynatılıp soğumaya bırakılmış bir bardak su da ilave edilerek tekrar karıştırılır. Bu sıdzbal iki üç gün içinde tüketilmelidir.
ERİK SİDZBALİ(SOSU)
Malzemeler: Bir kg. Olmuş erik, 5-6 diş sarımsak, bir çorba kaşığı pırpılcıka, bir tutam kişniş ve isteğe göre az miktarda tuz.
İyi olmuş eriği yıkadıktan sonra bir tencereye koyup üstünü kapatacak kadar soğuk su ilave edilir. Hafif ateşte 20 dakika kadar kaynattıktan sonra suyu süzülür ve erikler elekten geçirilerek çekirdeklerinden ayıklanır. Daha sonra bir bardak su ilave edilerek yaklaşık 50 dakika daha arada bir karıştırılarak pişirilir. Bu esnada kurutulmuş kişniş, tuz, acıka ve sarımsak ilave edilir. Asıdzbal kaynatılırken isteyenler bir miktar nane de katabilirler. Bu sızdzbal uzun süre korumak isteniyorsa sıcak durumdayken cam kavanozlara konulup ağzı sıkıca kapatılmalıdır.
DOMATES SIDZBALI (SOSU)
Malzemeler: 1 kg. Domates, bir çorba kaşığı acıka, 4- 5 diş sarımsak, birer tutam kurutulmuş ve yeşil kişniş, isteğe göre tuz.
Olgunlaşmış domatesler ayıklanıp yıkandıktan sonra, 15 dakika kısık ateşte haşlanacak, bu esnada tuz,sarımsak ve kişniş de ilave edilir. Ateşten indirip bir süre soğumaya bırakıldıktan sonra elekten geçirilir ve acıka ile isteğe gire çeşitli baharatlar eklenir. Bütün bunlardan sonra 15 dakika kadar karıştırarak ısıtmak gerekmektedir.
CEVİZ SIDZBALI
Malzemeler: 200gr. Ceviz, 3-4 diş sarımsak, bir tutam kurutulmuş kişniş, bir kaşık acıka, bir çorba kaşığı tuz, sirke veya zevke göre nar suyu.
Ceviz ve sarımsak birkaç kez kıyma makinesinden geçirilir. Acıka ile ufalamış kuru kişniş iki bardak ılık suda veya tavuk suyunda iyice karıştırılarak malzemeye katılır. Daha sonra sirke veya nar suyu ilave edilir. Pişmiş veya kızarmış tavuk etiyle birlikte afiyetle yenir.
YOĞURT SIDZBALI (Ахырҵәысызбал)
Malzemeler: 500 gr. Yoğurt, 2-3 diş sarımsak, 4-5 adet kişniş, 2-3 adet nane ve acıka.
İyice ezilen sarımsak, acıka ve ince kıyılmış kişniş ile birlikte yoğurda katılır ve iyice karıştırılır.
ABISTA (АБЫСТА)
Abısta, Abhazlarca milli bir yiyecek olarak kabul edilir.Eskilerde Axudz denilen çavdar benzeri bir tahıldan yapılmaktaydı. Ancak mısırın Abhazya ya gelmesi ile tamamen mısır unuyla yapılmaya başlandı. İnce ve kaba elenmiş olarak zevke göre yapmak mümkündür. Abısta Çöven’de yapılır ve karıştırmak için Amhabısta denilen bir karıştırıcı kullanılır.
AYLAC (ABAZA PEYNİRLİ ABISTA)
Malzemeler: 2-3 ölçek mısır unu 4-5 ölçek su 500 gr. Henüz oluşmamış Abaza peyniri ve isteğe göre bir miktar tuz.
Her şey aynen abısta yapılışındaki gibidir, ancak burada biraz tuz ilave edilir ve bekletme süresi, 25-30 dakikaya kadar uzatılır. Bu süre sonunda uzunlamasına kesilen peynir dilimleri karıştırılarak abıstaya ilave edilir. Hazır hale gelen aylac, yoğurt ve bal ile birlikte tüketilir.
AÇAMUKA (Ачамақәа)Taze Peynirle Yapılan Abısta
Malzemeler: 3 ölçek mısır unu, 4-5 ölçek süt, 1 ölçek su, 600 gr. Oluşmamış Abaza peyniri, isteğe göre bir miktar tuz.
Su ve süt çövene dökülerek kaynatılır, daha sonra kaynamakta olan bu karışıma ince dilimlenmiş peynirlerde ilave edilerek 10-15 dakika kadar karıştırılır. Bu süre sonunda mısır unu ilavesi yapılarak iyice karıştırılıp kapağı kapatılarak 20-25 dakika daha bekletilir,en sonunda kalan bir miktar un da çövene dökülerek bir kez daha karıştırılıp 5 dakika daha bekletilir.
Açamuka da sıcak olarak yoğurt ve bal ile birlikte tüketilir
AKUAKUAR
Malzemeler::4 ölçek mısır unu, 1 ölçek buğday unu,500gr. Abaza peyniri, 1 adet yumurta, 2-3 bardak su, isteğe göre tuz, atzıbra.
Mısır ve buğday unu karıştırılıp içine yumurta kırıldıktan sonra sıcak su ile yoğrulup hamur haline getirildikten sonra 2-3 saat kadar dinlenmeye bırakılır
Dinlendirilen hamur 3-4 cm çapında uzunlamasına açıldıktan sonra 2-3 santimlik dilimler halinde kesilir ve bu dilimler oklava yardımıyla bir miktar açıldıktan sonra içlerine peynir ve atzıbra konularak kenarları üste toplanarak birleştirilir (isteğe göre peynir yerine ceviz ve bal da konulabilir) daha sonra yağda kızartılarak yoğurtla birlikte servis edilir.
Ачаџь (Açac) Yağda Kızartılan Hamur
AXÜAÛJ
Malzemeler: 4 ölçek mısır unu, 500gr. Abaza peyniri, 2-3 bardak su, isteğe göre tuz, atzıbra.
Hamur aynen Akuakuar’daki gibi hazırlanır sadece bunda farklı olan yağda kızartma yerine suda haşlanmasıdır. Kaynar suda yeterince haşlandıktan sonra yoğurt veya bal ile birlikte servis edilir.
Abhazlar sofralarını düzenlerken yemeğin yanı sıra çeşitli meyve türlerinden elde ettikleri ürünleri de kullanmaya özen gösterirler. Aşağıda bunlardan bir kısmını bulacaksınız.
ACİNCIXUA
Malzemeler: 3 litre taze sıkılmış konsantre üzüm suyu, 1 kg. mısır unu, kabuğundan ayrılmış ceviz, damak tadına göre bir miktar şeker.
Üzüm suyu bir kaba konularak hafif ateşte 5-6 saat kadar kaynatılır. Eğer tadı yeterince tatlı değilse bir miktar şekerde ilave edilebilir. Daha sonra kaynamakta olan üzüm suyuna mısır unu yavaşça karıştırılarak katılır ve 7 dakika kadar bu şekilde kaynatılır.
Önceden kabuğundan çıkarılarak 40 veya 60 cm boyunda iplere tespih gibi dizilen cevizler, hazır hale getirilen ve “kalmış” adı verilen bulamaca 4-5 kez batırılıp çıkarılır. Sonrasında da güneş görüp rüzgar alacağı bir yere kuruması için asılarak 5-6 gün kadar bekletilir.
Kurumuş cincux’lar rutubetsiz ortamda uzunca bir süre korunarak yemeklerde tatlı niyetine tüketilir.
Arta kalan “kalmış” ise soğuduğunda muhallebi gibi ikram edilir.
ALAHARYÜA-KURU İNCİR (İNCİR PESTİLİ)
Malzemeler: 1.kg. İncir, 300 gr. şeker ve bir bardak su
Bir kapta ısıtılmaya alınan su, şeker ilave edilerek kaynatılır ve daha sonra kabukları soyulmuş incirler bu şerbete bırakılarak bir saat kadar daha karıştırılarak kaynatılır. kıvama gelen bu karışım biraz soğutulduktan sonra ahşap bir malzeme üzerine dökülerek kurumaya bırakılır ve en sonunda istenilen şekilde kesilip katlanarak tüketilmek üzere saklanır.
İNCİR REÇELİ
Malzemeler: 1 kg. İncir, 2 bardak su, 2 bardak şeker.
İncirler iyice yıkandıktan sonra delik deşik edilip bir kaba konulduktan sonra üzerini örtecek miktarda su ve şekerin karışımından elde edilen şerbet de ilave edilir. Bu şekilde, aralıklı olarak bir soğutulup bir kaynatılarak bir gün bir gece geçirilir, daha sonra şerbeti süzülerek 15-20 dakika kadar kaynatılır. soğuduktan sonra şerbet tekrar ilave edilir ve kısık ateşte kıvama gelinceye kadar kaynatılır. Bu arada üst kısımda biriken köpükleri ayırmak gerekir. Hazır olan reçel, soğuduktan sonra cam kavanozlara aktarılarak soğuk bir yerde saklanır.
AYVA REÇELİ
Malzemeler: 1kg. Ayva, 1kg. Şeker, 2 bardak
Ayva yıkanıp kabuğu soyulduktan sonra dilimlenir ve şerbet ilave edilerek bir gün bir gece bekletilir. Daha sonra aynen incir reçelindeki gibi kaynatılarak hazır hale getirilir.
ERİK REÇELİ
Malzemeler: 1kg. Erik, 1,2kg. şeker, 1,5 bardak su
Erikler iyice yıkanıp delik deşik edilir ve elde edilen şerbet ilave edilerek bir gün bir gece bekletilir. Aynen incirde olduğu gibi aralıklı olarak iki-üç gün kaynatılır. Hazır hale geldiğinde şerbeti pırıl pırıl ve erikler de üstte çıkmış durumda olmalıdır.
BALDA KAYNATILMIŞ İNCİR
Malzemeler: I.kg. incir, 500 gr. Bal ve iki bardak su
Su ve bal bir kaba dökülerek 40-50 dakika kadar kısık ateşte kaynatılır. Daha sonra taze koparılan ve yıkanmış incirler kaynamakta olan karışıma ilave edilerek 2-3 saat daha kaynatılıp soğutulduktan sonra servis edilir.
AMGİAL (Mısır Ekmeği-Mısır)
Amgial, (mısır ekmeği) mısır unundan yapılır. Önceleri sac’a döküp köze tutularak pişirilirdi. Sadece unla yapılan Amgial, içine taze peynir katılınca aşfümgial (peynirli ekmek), hamuru cevizle yoğururlunca arıtsımgial (cevizli ekmek), bal ile yoğururlunca ise atsxamgial (ballı ekmek) olarak adlandırılmaktadır.
AMGİAL (Mısır Ekmeği-Mısır)
Sadece unla yapılan Amgial içi cevizle yoğrulunca atsımgial (cevizli ekmek) bal ile yoğrulur ise atsxamgial (ballı ekmek) olarak adlandırılmaktadır.
Ortası açılan una tuzlu ılık su veya peynir suyu (axız) dökülerek yavaşça yoğrulup üstü kapatılarak sıcak bir ortamda 3 saat kadar bekletilir. Daha sonra önceden ısıtılmış tavaya veya tepsiye yağ sürüldükten sonra hamur içine dökülür ve kabuğunun çatlamaması için üzeri el yardımıyla soğuk su ile ıslatılarak düzeltilir. Amgial sıcak olarak yenir
AŞFÜMGİAL (PEYNİRLİ EKMEK)
Malzemeler: Üç ölçek mısır unu, bir ölçek beyaz un, 500 gr taze Abaza peyniri, 2 adet yumurta, iki ölçek su, veya yoğurt, veya peynir suyu (axız), bir miktar tuz.
Mısır unu ile beyaz un karıştırılıp içi açıldıktan sonra su, axız veya yoğurt dökülür, daha sonra yumurta ve tuz da ilave edilerek iyice yoğrulur. Daha sonra peynirde iyice ufalanarak hamura karıştırılır ve bir süre kapatılarak bekletilir.
Daha sonra altı tutmaması için yağ sürülen bir tepsiye dökülen hamur fırına sürülür.
ATSXAMGİAL (BALLI EKMEK)
Malzemeler: iki ölçek mısır unu, iki ölçek beyaz un, 70-80gr bal, 1.5 ölçek su, bir miktar tuz.
İkişer ölçek mısır ve beyaz un karıştırılıp su ve bal karışımı ile yoğrulur. Daha sonra kapatılarak sıcak bir ortamda 3 saat kadar bekletilen hamur tavaya veya tepsiye aktarılarak fırına sürülür
AÇAÜFŞ (PEYNİRLİ PİDE)
Malzemeler: üç ölçek un, iki adet yumurta,1.5 ölçek su, 300 gr taze peynir (afüeylatza) ve tuz.
Un başka hiçbir katkı maddesi (soda vs.) kullanılmaksızın içine yumurtaların akı ilave edildikten sonra sadece tuz katılmış sıcak su ile yoğrulur. 2-3 saat kadar etrafı kapatılarak bekletilen hamur tepsi ebadına göre yuvarlak bir şekilde iki eşit parça olarak açılır. Bu arada sudan geçirildikten sonra iyice yoğrulup suyu alınan ve ufalanan peynir atzıbra ile karıştırılarak açılan hamurun üzerine serpiştirilir ve diğer hamur parçası ile üzeri sıkıca kapatılır ve üzerine sulandırılmış olan yumurta sarısı sürülerek, dibine hafifçe tereyağı sürülen tepsiye aktarılıp fırına sürülür. Peynirli pidenin sıcak olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
KURUTULMUŞ YİYECEKLER
ATZİLA
Yeni toplanan Abaza peyniri aradan 4-5 saat geçtikten sonra tuzlanıp, bir gün bir gece üzerine bir ağırlık konularak bırakılır. Daha sonra ocaktaki örme askıya konularak kurutulmuş peynirdeki gibi kızarması beklenir.
AJTZAA / KURUTULMUŞ ET
Ajtzaa Abhaz yiyecekleri arasında önemli bir yer işgal eder. Kurutulmuş et, inek, koyun, keçi gibi büyükbaş hayvanlardan ve hindi etinden elde edilir. Kümes hayvanlarında etler parçalara ayrıldıktan sonra iyice tuzlanıp birkaç günlüğüne soğuk bir yerde bekletilir. Daha sonra ocaktaki yerlerine asılırlar. Büyükbaş hayvanlarda ise etler parçalara ayrıldıktan sonra, kemiklerinden sıyrılıp 3-4 santim genişliğinde uzunlamasına kesilir. Daha sonra iyice tuzlanan bu parçalar soğuk bir yerde iki üç gün bekletildikten sonra kaynar suya hızla sokulup çıkarılarak ocak başındaki örgülü askıya yayılır ve zaman zaman çevrilerek sekiz on gün kadar kurutulduktan sonra afiyetle yenecek duruma gelir.
KANATLILARIN KURUTULMASI
Bu konuda, daha yağlı olan hindi eti tercih edilir. Parçalara ayrılan etler iyice tuzlanarak bir iki gün bekletilir, daha sonra ocakta asılı olan örgülü askıya dizilen etler iyice kuruyuncaya dek arada bir çevrilerek burada bekletilir. Diğer kanatlıların da kurutulmaları aynı şekildedir.
ATUBAR / ABHAZ SUCUĞU (Тубар)
Malzemeler: Koyun iç organları (kalp-ciğer-böbrek) 500gr. İç yağı, 8-10 adet sarımsak, tuz ve damak zevkine göre değişik baharatlar.
Yapılışı: İç yağı ince şekilde kıyılır ve yine ince kıyılan sarımsak ve tuz ile karıştırılır. (Bir miktar pırpılcıka da katılabilir) bu karışım daha sonra bir kaba konularak kapalı bir şekilde bir saat kadar bekletilir. Daha sonra iyice temizlenip 12 cm ebadında kare şeklinde kesilmiş işkembe parçalarına, artık kıyma haline getirilen malzemeler karıştırılarak konulur ve dürüm haline getirilir. En sonunda ise bu dürüm temizlenmiş olan bağırsakların içine konularak iki ucu bağlanıp, fındık dalından elde edilen şişlere takılarak ocağa asılır ve bütün yağı akıp gidinceye kadar burada bekletilir. Yağı çıktıktan sonra tubar olmuş kabul edilir.
KURUTULMUŞ PEYNİR/ AFÜİRYÜA
Abaza peyniri tuzlanarak ocak içinde tavana asılı olan, taze ağaç dalları örülerek yapılan askı zeminin üzerine konulur ve peynir dış kabuğu kızarıncaya kadar kurutulur. Sonbaharda kurutulan peynir kalite ve lezzet açısından diğer mevsimlerden daha iyi olmaktadır.
Peynir kurutmada özellikle kızılağaç veya mısır somağı dumanı tercih edilmektedir.
АШӘХЫ (AFXI) PEYNİR, АШӘАИЛАҴА (AFEYLADZA) ÖRME PEYNİR
АПЫРЧМАН APIRCMAN (DİKENBAŞI)  ÇAPASI
Apırcman(diken başı), Ceviz, Acıka
Önce haşlanır suyu süzülür. İyice dövülen cevize acıka ilave edilir ve haşlanan malzemeyle karıştırılır.
АҞӘЫДЧАҦА (AKUDÇAPA)  TAZE VE KURU BARBUNYA
Malzemeler: Kuru barbunya, Ceviz, Acıka
Önce haşlanır suyu süzülür. İyice dövülen cevize acıka ilave edilir ve haşlanan malzemeyle karıştırılır.
АҞӘЫДРЫШЬШЬЫ (AKUDRIŞŞI) BARBUNYA EZMESİ
Malzemeler:: Barbunya, Acıka, Taze kişniş, Taze soğan yaprağı, Taze sarımsak yaprağı, Yumurta, Soğan
Barbunya haşlanarak acı suyu süzülür. Soğanla birlikte bir müddet haşlanmış barbunya kavrulur üzerine sıcak su  ve acıka ilave edilerek pişirilir. Piştikten sonra robotla veya  başka bir aparatla ezilir. (lapa kıvamında olmamalı) hazır olan barbunyanın üzerine kıyılmış kişniş soğan ve sarımsak yaprağı ilave edilerek servis edilir.
АҚӘТЫСЫЗБАЛ (AKUTISIZBAL) ABAZA TAVUĞU
Malzemeler: Tavuk kemikli, Acıka, Ceviz, Soğan
Doğranan soğan kavrulduktan sonra tavuk ilave edilerek bir müddet daha kavrulur. Daha sonra üzerini geçecek kadar su ilave edilir ve bir miktar acıka katılarak haşlanır. Ceviz iyice dövülür acıka ilave edilir ve cevizin yağı sıkılarak çıkartılır. Yağı çıkartılan ceviz süzülen tavuk suyu ile boza kıvamından bir miktar daha koyu hal alana kadar ilave ederek karıştırılır. Didiklenerek ayıklanan tavuk ilave edilir üzerine de önceden çıkartılmış olan ceviz yağı gezdirilerek servis edilir.
ҲАРШЫЛ (HARŞIL)
Malzemeler: Isırgan Otu-Ispanak-Pazı Ve Buna Benzer Sebzeler, Acıka, Taze kişniş, Taze soğan yaprağı, Taze sarımsak yaprağı, Haşlanmış yumurta, Yoğurt, Çiğ süt kaymağı veya süt kreması
İstenen sebze haşlanır ve iyice süzüldükten sonra küçük küçük doğranır. Yoğurdun içine acıka ilave edilerek karıştırılır. Daha sonra haşlanan sebze ve doğranmış kişniş soğan ve sarımsak yaprağı ilave edilip karıştırılır. Üstüne de haşlanan yumurta kesilerek dizilip servis edilir.
ҲАЛЫЖӘ (HALUJ)  KAYNAMIŞ SUDA HAŞLANAN PEYNİRLİ HAMUR
Malzemeler: Un -Tuz-Ilık Su
İç malzemesi, Abaza peyniri ve Asıbra denilen peynir kekiği
Un, tuz ve ılık su ile  mantı hamuru  kıvamında hamur yoğrulur. 2 mm kalınlığında(mantı hamurundan biraz kalın) açılır. Yuvarlak bir kapak veya bardakla hamurlar kesilir. İçine hazırlanan peynir konarak kapatılır ve kaynayan suda haşlanarak pişirilir. Sıcak servis edilir ve genellikle ayranla beraber tüketilir.
АТӘАН (ATÖAN) ET SUYU
Malzemeler: Kemikli dana eti, Kuru soğan, Acıka
Kemikli dana eti acıka ile  haşlanır.oluşan kemik suyuna soğan kavrularak ilave edilir.
АХЫЛЧАҦА (AKHULÇAPA) KARA LAHANA,CEVİZLİ
Malzemeler: Lahana turşusu, Ceviz, Acıka
Lahana turşusu küçük küçük doğranır veya robotta ezilir. Ceviz  iyice dövüldükten sonra acıka ilave edilir. Hazırlanan ceviz doğranan turşu ile karıştırılır. İstenen şekil verilerek ikram edilir
ПЫРПЫЛЏЬЫКА (PIRPILCIKA) ACIKA BİBER TUZU
Malzemeler: Kurutulmuş acıkalık biber, Kalın tuz, Kuru kişniş, Kuru rahana (reyhan olabilir), Kuru asıbra ( peynir kekiği veya çıbrısa diye de anılmaktadır.)Sarımsak
Biberler kaynatılmış suda yumuşayana kadar bekletilir. Süzüldükten sonra kıyma makinesinin ince ayarından çekilir. Çekilme işlemi yapılırken sarımsaklarda ilave edilerek yapılır. Çekilmiş olan biberin içine kişniş, rahana,  asıbra ve bolca kalın tuz ilave edilir. Acıkanın bozulmadan uzun süre dayanması için bol tuzlu yapılır.  O yüzden yemek tariflerimizde tuz yazılı değildir. Ancak dileyen dilediği miktarda tuz kullanıp yemeklere de ona göre tuz kullanabilir.
Abhaz mutfağı eski çağlardan bu güne taşıdığı yemek türleriyle çok zengin bir kaynağa sahiptir
Ажьҵаа (Ajdzaa) Tuzlu Et
Аҟәыдаӡа (Akudadza) Taze Fasulye
Ачкындырчаҧа (Açkundırçapa) Pancar Yaprağı ezmesi,yoğurtlu,cevizli
Ахулрҵәы (Ahuldcı) Lahana Turşusu
Аҟәыдаӡарҵәы (Akudadzardçı)Taze Fasulye Turşusu
Акәтаӷьџьы (Aktağdcı) Yumurta,çırpılmış
Амқындырчаҧа(Amkuındırçapa) Doğadan toplanan bir otla yapılan ezme,yoğurtlu,cevizli 
Ҳампал (Hampal) Kaynar suda haşlanan hamur ekmek
Katkılarından dolayı Aşpha Nuray Yıldız ve“Apsadgiıl agueysıbjı” Gazetesine Teşekkürlerimizle.