11 Aralık 2021 Cumartesi

ABHAZ TATLISI

 ABHAZ TATLISI (Sakarya - Abhaz Kültürü)

https://www.sakarya54.net

Kuru yufka 8 Adet

Ceviz içi 1 Su Bardağı

Şeker 2 Su Bardağı

Su 2 Su Bardağı

Sıvı yağ 1 Su Bardağı

Yufkaların arasına yağ sürülür. Ceviz çekilir, 2-3 yufka arasına serilir. Su şeker ile şurup yapılır. Fırında pişirilen yufkaların üzerine dökülür.

ABAZA BÖREĞİ

 3-4 adet ekmek hamuru

150 gram margarin veya tereyağı

1 adet soğan

300 gram kıyma

Acıkalı sos için:

2 çorba kaşığı biber salçası

Yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz

Yarım çay bardağı sıvı yağ

Pul biber

Toz kişniş

Çemen tozu

Üzeri için:

1 adet yumurtanın sarısı


Ekmek hamurlarını birleştirip, kalınca açın. Oda sıcaklığında yumuşatılmış margarini hamurun ortasına koyun. Hamurun kenarlarını yağın üzerinde toplayıp, yoğurun ve yağın hamurla bütünleşmesini sağlayın. Soğanı küçük doğrayıp, çok az sıvı yağda pembeleştirin. Üzerine kıymayı ilave ederek kavurun. Tavayı ateşten alın. Ayrı bir kapta baharatları, biber salçasını, iri dövülmüş cevizi ve sıvı yağı harmanlayın. Bu karışımı tavadaki kıymalı karışıma katıp karıştırın. Hamuru yarım cm kalınlığında dörtgen açın. Kıymalı ve acıkalı harcı hamurun üzerine boşaltın. Hamuru rulo yaparak sarın. Ortası delikli kek kalıbını margarinle yağlayarak biraz un serpiştirin. Hamuru kalıba yerleştirin. Üzerine yumurta sarısını sürün. Önceden ısıtılmış 230 derece fırında, hamurun altı üstü kızarana dek pişirin. Fırından alıp ılıtın. Kalıptan çıkardığımız böreği dilimleyerek servis yapın.


AHALUJ


Üçgen şeklinde, suda haşlanmış, peynirli, bir nevi börekdir ki, Abhazlar buna Haluja derler. İçine konan malzemeye, kendilerine mahsus bazı baharlı otlarda ilave edildiğinden (Azıbra vb.) çok lezzetli olur.

Birden ince açılmış hamurun içine peynir ve soğan konduktan sonra yumurta büyüklüğünde veya biraz daha büyükçe yuvarlak hale getirilip suda pişirilen bir hamur türü daha vardır ki ona da Abhazlar Hampal derler.

Bu Hampal bazen içine hiçbir şey konmadan sade veya içine bal veyahut şer ve dövülmüş ceviz karıştırılarak yapılan özel bir hamur türü daha vardır ki, uzun müddet bozulmadan dayandığı için, çok eskiden avcılık veya savaşlarda ekmek komanya olarak çok işe yaradı. Buğday ve mısır unundan başka yulaf ve darıdan da yaptıkları bir çok yemek türleri vardır. Ahaluj, Adige grubu ve diğer Kafkas kabilelerinden çoğu tarafından da bilinir ve yapılır.